Olisitko valmis yrittäjäksi? Joskus yrittäjähenkisyyden taustalta voi löytyä yllättävä tekijä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mies ja kissa
© iStockphoto
Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan kissan loisinfektio, toksoplasman, on arveltu vaikuttavan myös ihmisen käyttäytymiseen.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan kissan loisinfektio, toksoplasma, on 1,4 kertaa yleisempi kauppatieteiden opiskelijoilla kuin muiden aineiden opiskelijoilla. Bisnesopiskelijoiden keskuudessa toksoplasman infektoimat taas erikoistuivat johtamiseen useammin kuin muihin bisneksen aloihin.

Toksoplasman vaikutuksesta ihmisen käyttäytymiseen on spekuloitu pitkään. Loisen täytyy päästä väli-isännästään jyrsijästä kissaan, joten se muuttaa jyrsijän käytöstä: infektoitu jyrsijä muuttuu pelottomaksi ja uhkarohkeaksi, joten se joutuu helpommin kissan saaliiksi.

Koska toksoplasma voi infektoida myös ihmistä, sen on arveltu vaikuttavan myös ihmisen käyttäytymiseen. Toksoplasman on ajateltu tekevän ihmisestä impulsiivisemman ja riskejä pelkäämättömän, mutta syy-seuraussuhdetta ei ole voitu osoittaa.

Toksoplasma vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen

Koska impulsiivisuus ja riskien otto kuuluvat yrittäjähenkisyyteen, tutkijat selvittivät infektion yleisyyttä bisnesopiskelijoilla ja yrittäjillä.

Yrittäjiltä kerätyt vasta-aineet osoittivat, että oman yrityksen perustaneilla oli toksoplasmainfektio 1,8 kertaa useammin kuin yritysten palkollisilla.
Tulokset eivät todista syy-seuraussuhdetta, mutta viittaavat siihen, että loinen voi vaikuttaa ihmisenkin käyttäytymiseen.

X