Omista tunti linnuille! Lintujen pihabongaus on Suomen suurin luontotapahtuma – Jenni Haukio bongasi upean kyhmyjoutsenen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tapahtumaan voi osallistua kuka vain ja sen järjestää Birdlife Suomi.
Tapahtumaan voi osallistua kuka vain ja sen järjestää Birdlife Suomi. © Jere Malinen
Pihabongauksen tarkoituksena on tarkkailla tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Nykyään havaintopaikkojen määrä pyörii noin 15 000:ssa, minkä myötä pihabongauksesta on kasvanut Suomen suurin lintutapahtuma.

Pihabongaus on avoin tapahtuma kaikille linnuista kiinnostuneille.

Ensimmäisen kerran Suomessa pihabongattiin lintuja talvella 2006. Jo tuolloin havaintoja kertyi 4 800 seurantapaikalta. ”Maaginen” 10 000 havaintopaikan raja rikottiin vuonna 2010.

Havaintoja kertyy vuosittain noin 400 000–800 000 lintuyksilöstä ja noin 100 lajista.

Yleisimmät lajit ovat vuodesta toiseen samat: talitiainen, sinitiainen ja harakka ovat totuttu kolmen kärki.

Lintujen pihabongaus on myös arvokasta tiedonkeruuta

Pihabongaus ei kerro, mikä on Suomen yleisin tai runsain talvilintu. Havainnot kertovat enemmänkin muutoksista lintukannoissa. Monet Pihabongauksen tuloksissa näkyvät suuntaukset ovat yhteneviä esimerkiksi Luonnontieteellisen keskusmuseon talvilintulaskentojen tulosten kanssa.

Pihabongauksen tulokset täydentävät muita linnustonseurantoja. Harvalukuiset lajit jäävät perinteisissä seurannoissa usein vähälle huomiolle, koska havaintoja ei kerry riittävästi. Monen harvalukuisen, ruokinnoilla viihtyvän lajin – kuten harmaapäätikan tai nokkavarpusen – kannanmuutosten seurantaan Pihabongaus on oiva työkalu.

Mitä pidempään seuranta jatkuu, sitä arvokkaammaksi kerätyt havainnot muuttuvat.

Tänä talvena tapahtuma järjestettiin 15. kerran, tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumaan voi osallistua kuka vain ja sen järjestää Birdlife Suomi.

Tänä talvena pihabongattiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Lauhan alkutalven myötä lintuja oli jäänyt runsaasti Etelä-Suomeen talvehtimaan.

Myöskään ruokintapaikkojen antimet eivät kiinnostaneet totutusti, sillä ravintoa oli tarjolla luonnossakin yllin kyllin.

Lue myös: Tunnistatko nämä linnut? Keväisellä bongausretkellä voit nähdä jopa 60 lintulajia

Jenni Haukio bongasi kyhmyjoutsenet

Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Myös Jenni Haukio osallistui vuoden 2020 pihabongaukseen. Havaittuun lajikirjoon lukeutuivat kyhmyjoutsen, varis, talitiainen, mustarastas, viherpeippo, sinitiainen, käpytikka, punatulkku sekä talitintti.

”Tapahtuman monivuotisena suojelijana toivon, että yhä useampi tarttuisi haasteeseen ja omistaisi tunnin linnuille – hauskaa, helppoa ja hyödyllistä!” Jenni Haukio kirjoitti Facebookissa. 

Pihabongaukseen osallistuminen

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla kotipihalla tai muussa sopivassa paikassa tammikuun viimeisenä viikonloppuna.
  • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Havannoista ilmoitetaan verkkolomakkeella tai postikortilla.

Lue myös: Lopeta laulujoutsenen suoliston häirintä – Älä syötä linnulle pullaa!

Lue myös: Etsiikö leskeksi jäänyt joutsen uuden puolison?

X