Rentunruusu on yllättävä vitamiinipommi

Jaa kaverilleTilaa Seura
© colourbox
Pientareet rehottavat nyt punaisenaan horsmaa. Onko horsmassa myös ravinnoksi kelpaavia osia?

Kysymys

Pientareet rehottavat nyt punaisenaan horsmaa. Onko horsmassa myös ravinnoksi kelpaavia osia?

Aloitteleva ituhippi

Vastaus

Maitohorsma on hyvin monikäyttöinen kasvi. Siitä kelpaavat syötäviksi nuoret versot keväällä, ja kesän mittaan juuret, lehdet ja kukat.

”Kasvi täytyy varmuudella tunnistaa, ennen kuin sitä alkaa käyttää ravinnoksi”, sanoo villiyrttiasiantuntija Tarja Jaakkola.

”Maitohorsman erottaa toisesta yleisestä horsmastamme lehtohorsmasta siitä, että maitohorsmalla on kirkkaan aniliininpunainen kukinto ja maitohorsma on rehevämpi ja sillä paksumpi varsi kuin lehtohorsmalla.”

Maitohorsma sisältää paljon vitamiineja, flavonoideja ja muita vastustuskykyä voimistavia ja ylläpitäviä aineksia.

Horsmasta saa myös saponiineja, jotka lievittävät etenkin siitepölyallergioista kärsivien suun ja limakalvojen kurinaa ja ärtymystä.

Jaakkola luonnehtii maitohorsmaa ”Pohjolan parsaksi”, koska horsman nuoria versoja voidaan käyttää ravintona samoin kuin parsaa.

”Lehdet voidaan sekoittaa tuoreina salaatteihin tai kuumentaa ne nopeasti esimerkiksi wokkipannulla varsinaisen ruoan lisukkeeksi.”

”Myös kukat käyvät salaattiin ja niillä voi esimerkiksi myös koristella juomia.”

Horsmaa voi jalostaa paremmin käytettäväksi.

”Kun horsmasta otetaan lehtiä ja katkaistaan latva, niin se alkaa haaroittua ja pensasmaisesta kasvista saa entistä enemmän kukkia ja lehtiä.”

X