Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Miten visakoivut eroavat muista koivuista?

Puukansalainen

Vastaus

Visakoivu ei ole kasvitieteellisesti oma lajinsa tai edes alalajinsa, vaan visa on mutaation seurauksena syntynyt siemenen kautta puuhun periytyvä muunnos. Visakoivut ovat pääsääntöisesti rauduskoivuja, mutta visaa on havaittu harvinaisena myös esimerkiksi hieskoivulla sekä harmaa- ja tervalepällä.

”Visakoivu kasvaa rauduskoivua hitaammin ja visakoivulla on paksumpi, mutta voimakkaasti latvaa kohti kapeneva runko”, kertoo dosentti Kari Taulavuori Oulun yliopistosta.

Visakoivun silmunmuodostus on runsasta, mistä seuraa puun haaroittuminen ja monesti pensasmainen kasvutapa. Latvus on haaroittumisesta johtuen pyöreähkö ja usein tasapäinen.

”Visakoivun oksat ovat yleensä paksuja ja koukeroisia. Puu on myös usein kallistunut siihen suuntaan, missä on ollut eniten kasvutilaa ja valoa.”

Visautuminen synnyttää puuaineeseen leveitä ydinsäteitä ja poikkeuksellisesti suuntautunutta solukkoa. Visakoivun kuorien osia voi myös jäädä rungon sisälle, mikä näkyy puussa ruskeina täplinä ja juovina.

”Visakoivun levinneisyysalue on suppeampi kuin rauduskoivulla. Yleisimpiä visakoivut ovat eteläisessä Suomessa”, Taulavuori kertoo.

”Hitaan kasvunsa ansiosta visakoivun puuaines on poikkeuksellisen kovaa. Visakoivua käytetään raaka-aineena puusepän- ja huonekaluteollisuudessa.”

X