Orava syö eturaajojensa avulla – Millä nimellä oravan raajoja kutsutaan?

Jaa artikkeliTilaa Seura
oravan eturaajat
© kari hirvo/om-arkisto
Orava on kätevä eturaajoistaan, mutta miksi niitä kutsutaan?

Mitkä ovat nimeltään oravan eturaajat?

”Oravan, kuten muidenkin maalla elävien nisäkkäiden, raajojen uloimpia osia kutsutaan käpäliksi”, sanoo tutkija Otso Huitu Luonnonvarakeskuksesta.

Kun orava syö käpyä, se pitelee ja kääntelee sitä etukäpälillään ja kaivaa hampaillaan siemeniä kävyn suomujen alta.

Orava käyttää etukäpäliään myös muun ravinnon käsittelyssä. Kuusen ja männyn siementen lisäksi se syö myös havupuiden silmuja ja kesäisin marjoja, sieniä, hyönteisiä sekä linnunmunia ja -poikasia.

”Kiipeävänä nisäkkäänä orava käyttää käpäliään päästäkseen ruoka-apajiensa äärelle.”

Viekö kätkölle muisti vai hajuaisti?

Kätevästi etukäpäliään käyttävä orava on taitava rakentaja. Se rakentaa muutaman hehtaarin kokoiselle reviirilleen, kuusen tai männyn oksille useita lähes pallon muotoisia pesiä, jotka se vuoraa naavalla, ruoholla ja sammalilla. Orava osaa myös sulkea pesänsä suuaukon.

”Naaras saattaa siirtää poikasiaan pesästä toiseen, jos se kokee tulleensa petojen uhkaamaksi. Poikasten siirtämiseenkin se käyttää etukäpäliään.”

”Kesän ja syksyn aikana orava kerää käpyjä, pähkinöitä ja siemeniä talven varalle kuusten alle. Kätkönsä se joko muistaa tai löytää ne tarkan hajuaistinsa avulla.”

Lue myös: Orava ryömi viimeisillä voimillaan Pirjon ja Pentin terassille – Ulvilalaispariskunta antoi ”Oskulle” uuden kodin

Onnekseen Osku-orava osasi hakea apua oikeasta osoitteesta: Pirjo ja Pentti Grönlundin luota. © Pekka Mäkinen

X