Tutkijat selvittivät mysteerimunien arvoituksen – Pääsiäismunien esi-isät ovat nyt selvillä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mysteeri on selvinnyt - pääsiäismunien esi-isät ovat nyt tutkijoiden tiedossa.
Mysteeri on selvinnyt - pääsiäismunien esi-isät ovat nyt tutkijoiden tiedossa. © Tamar Hodos, University of Bristol (with the permission of the Trustees of the British Museum
Kauan ennen ensimmäistäkään kirkollispyhää, Euroopassa annettin lahjaksi koristeltuja munia.

Pääsiäismunien esi-isät eivät olleet kananmunia, vaan strutsinmunia – ja nyt tutkijat ovat pääsemässä perille niiden salaisuuksista.

Ei kuitenkaan kaikista salaisuuksista.

Mysteerimunat vuosisatojen takaa

British Museumissa säilytetyt koristellut strutsinmunat ovat peräisin yhdestä haudasta Italiasta ajalta noin 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Välimeren alueelta on myös muita vastaavia löytöjä pronssi- ja kivikaudelta.

Munat ovat olleet pitkäaikainen mysteeri, sillä Välimeren maissa ei ole ollut strutseja.

Mistä munat siis tulivat ja kuka ne oli koristellut?

Pääsiäismunien esi-isät ovat olleet kauppatavaraa

British Museumin viiden munan koristelut käsittävät eläin- ja kasvihahmoja, geometrisiä kuvioita ja sotilaita. Osaan on upotettu lasittuneita kiviä ja norsunluuta.

Bristolin yliopiston tutkijat koettivat selvittää tätä kysymystä tutkimalla strutsinmunien isotooppikoostumusta,, mikä on tunnettu keino selvittää elollisten kappalaiden alkuperää.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että strutsinmunilla on käyty kauppaa paljon laajemmin kuin tähän asti on oletettu.

”Ne ovat luultavasti olleet ylellisyystavaroita”, sanoo tutkimusta johtanut Tamar Hodos Bristolin yliopistosta.

Tutkijoiden mukaan munat olivat peräisin Pohjois-Afrikasta, joten Välimerelle kulkeutuneet strutsinmunat ovat olleet kauppatavaraa. Varrmuutta ei ole siitä, olivatko strutsit vangittuja vai varastettiinko munat pesästä, mutta tutkijat epäilevät jälkimmäistä.

Tutkijat korostavat, että strutsinmunien ryöstäminen on hengenvaarallinen uhkayritys, sillä väkivahva strutsi suojelee pesäänsä raivoisasti. Myös strutsinpesien etsimisessä on ollut oma vaivansa.

Strutsinmunien kerääminen on vaatinut myös varastointitilaa, sillä munia ei voi kaivertaa ennen kuin ne ovat täydellisesti kuivuneet.

Miten strutsinmunat koristeltiin?

Kaikkia salaisuuksiaan strutsinmunat eivät kuitenkaan olleet valmiita luovuttamaan. Tutkijat koettivat jäljitellä strutsinmunien koristelua, mutta eivät päässeet perille koristelutekniikasta tai materiaaleista.

Strutsinmunien salaisuuksien selvittely siis jatkunee lähitulevaisuudessa.

Lue myös: Virtuaaliset museokierrokset tarjoavat huikeita elämyksiä – Vieraile nyt Pariisiin, Lontoon ja muiden metropolien upeissa näyttelyissä

Lue myös: Mistä salkullinen seteleitä ja mystiset lasipallot ovat peräisin? Erikoinen piilo paljastui Kotkan Pyhän Nikolaoksen kirkosta

Kotkan ortodoksisen seurakunnan suurin lasipallo

Kotkan ortodoksisen seurakunnan suurin lasipallo huokuu kauneutta ja pyhyyttä. © JUHA METSO / OTAVAMEDIA

X