Päästäisen Borna-virus tappaa ihmisiä Euroopassa

Päästäisen levittämä virus on paljastunut syylliseksi useiden selittämättömien kuolemantapausten taustalta Keski-Euroopassa. Toistaiseksi tapauksia on vain kourallinen, mutta niitä paljastunee lisää, kun virusta tuoreen havainnon jälkeen osataan etsiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päästäinen levittää virusta.

Päästäisen levittämä virus on paljastunut syylliseksi useiden selittämättömien kuolemantapausten taustalta Keski-Euroopassa. Toistaiseksi tapauksia on vain kourallinen, mutta niitä paljastunee lisää, kun virusta tuoreen havainnon jälkeen osataan etsiä.
Teksti: Jani Kaaro

Virus on virologeille vanhastaan tuttu kotieläinten vitsaus. Bornan tautina tunnettu sairaus infektoi hevosia ja  lampaita ja etenkin hevosilla kuolleisuus sairauteen on korkea. Sairauden oireettomia kantajia ovat päästäiset ja päästäisen sukulaiset, supiaiset.

Tutkijoita on pitkään askarruttanut infektoiko Borna-virus myös ihmisiä, mutta tästä ei ole tätä ennen ollut vakuuttavaa näyttöä.

Lance Infectious Disease -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa virusta etsittiin 56 aivotulehduspotilaan aivokudoksesta, joita säilytettiin Regensburgin yliopistosairaalassa. Aivokuumeen syy – esimerkiksi syöpä tai autoimmunisairaus – tiedettiin puolella potilaista, mutta puolella potilaista syy oli jäänyt epäselväksi. Näistä tuntemattomista tapauksista seitsemän osoittautui Borna-viruksen infektoimiksi.

Myöhemmissä tutkimuksissa toisissa sairaaloissa löydettiin kaksi muuta Borna-virusinfektiota.

Löytöjen perusteella Borna-viruksen infektot ihmisellä eivät ole yleisiä – myös aivokuume on harvinainen sairaus – mutta nyt lääkärit voivat edes epäillä Borna-virusta tapauksissa, joissa aivokuumeelle ei löydy selitystä. Aiemmin on spekuloitu, että Borna-virus voisi aiheuttaa myös masennusta ja muita psykiatrisia häiriöitä, mutta tätä ei ole kyetty todistamaan.

Miten Borna-virus tarttuu päästäisestä ihmiseen?

Päästäisiä on tänä vuonna tavattu vain harvoin.

Päästäiset (Soricidae) ovat pieniä nisäkkäitä, joiden kuono on pitkä ja suippo. © Georg Fagerlund/vastavalo

Miten Borna-virus päätyy päästäisestä ihmiseen on toistaiseksi avoin kysymys. Viruksen leviäminen vaatinee suoran kosketuksen virusta kantavaan eläimeen ja siksi sairaus on pysynyt harvinaisena. Ihmisillä kun ei ole tapana käpälöidä kuolleita päästäisiä.

Jos päästäistä kuitenkin koskettaa paljain käsin ja hieraisee sen jälkeen silmiään, virus voi päästä ihmisen elimistöön.

Esiintyykö Borna-virusta Suomessa?

Borna-virusta esiintyy suomalaisissa pikkujyrsijöissä, mutta toisin kuin Keski-Euroopassa, jossa sen kantajia ovat päästäiset ja supiaiset, Suomessa sen vasta-aineita on tavattu metsä– ja lapinmyyriltä.

Keski-Euroopassa Borna-virusta on löytynyt myös metsäpäästäisiltä, jotka ovat Suomessa hyvin yleisiä, joten ne voivat olla kantajia meilläkin. Supiaisia Suomessa sen sijaan ei esiinny.

Tutkijat olettavat oppivansa lisää viruksen leviämistavasta ja biologiasta kun uusia tapauksia ilmenee.

Lue myös: Päästäinen on suursyömäri, josta erittyy pahaa hajua

X