Palomies neuvoo lintujen hyökkäyksiä kammoavia kaupunkilaisia: Nosta kädet ja pörhistele

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pään päälle nostettu käsi saa lokin usein väistämään. © colourbox
Lokin hyökkäykseltä voi suojautua heiluttamalla kättä. Valkoposkihanhet ja joutsenet väistävät suureksi tekeytynyttä ihmistä.

Kaupunkiluonto kuhisee nyt pesintää ja poikasia. Pienokaisiaan suojelevat lintuvanhemmat saattavat olla erittäin ärhäköitä.

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön Vesa Nurminen muistuttaa, että poikasten suojeleminen on lintujen elämäntehtävä.

”Ihmisen ei pitäisi lähestyä lintujen poikasia ollenkaan. Lintuja ei tarvitse pelätä, mutta usein linnut tulkitsevat ihmisen innokkaan elekielen uhkaavaksi.”

Ota sateenvarjo

Jos talon pihalla tepastelee lokinpoikanen, sen vanhemmat ovat luultavasti hyvin lähellä. Mikäli ihmisen on välttämättä päästävä pihalle, ilmahyökkäyksen varalta voi ottaa mukaan sateenvarjon.

Myös pään päälle nostettu käsi saa lokin usein väistämään.

Lokinpoikasta ei kannata siirtää, sillä poikanen taapertaa pian takaisin haluamaansa paikkaan.

”Käymme päivittäin siirtelemässä poikasia päiväkotien pihoilla. Poikasaika kestää pari–kolme viikkoa, ja sen jälkeen lokit laajentavat reviiriään sen verran, että pihat jäävät ihmisten käyttöön”, Nurminen sanoo 20 vuoden eläinpelastuskokemuksella.

Lokit eivät kovasta äänestään huolimatta välttämättä tee ihmiselle muuta kuin lentävät läheltä ja saattavat ruikata päälle.

Varikset ja harakat sen sijaan voivat nokkaista, jos kokevat itsensä uhatuiksi.

Näin pörhistelet

Nurminen muistuttaa, että eläimet ajattelevat eri tavoin kuin ihmiset. Ihminen lähettää käytöksellään eläimille tahattomia signaaleja.

Lenkkipolulle tepasteleva hanhijoukko on parasta ohittaa rauhallisesti sen suuremmin elehtimättä.

Mutta jos ihmisen on päästävä kulkemaan hanhien tai joutsenten läheltä, isokin lintu väistää, kun ihminen käyttää eläinmaailmasta tuttua tapaa pörhistellä eli muuntuu mahdollisimman suureksi nostamalla kädet pään päälle.

Joutsen antaa varoituksen levittämällä siivet ja sähähtämällä. Silloin on syytä väistää ja antaa linnun rauhoittua.

Poikasajan ulkopuolella linnut ovat hanakoita ottamaan ihmiseltä ravintoa. Jos lintuja ruokkii, on varauduttava siihen, että vahinkonokkaisuja sattuu.

”Tämä tulisi opettaa lapsillekin. Lintuyksilöissä on eroja. Toiset suvaitsevat lähempää kontaktia kuin toiset.”

 

X