Perun joukkohaudan lapset surmattiin rituaalisesti aluetta kohdanneen katastrofin takia

Perusta on löytynyt vanha joukkohauta, joka sisältää 140 lapsen ja 200 laaman ruumiit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perusta on löytynyt vanha joukkohauta, joka sisältää 140 lapsen ja 200 laaman ruumiit.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Arkeologien mukaan lapset ja eläimet on tapettu rituaalisesti vuonna 1450, eli noin neljäkymmentä vuotta ennen kuin Kolumbus ”löysi” Amerikan. Lapset ovat kuuluneet tuolloin alueella eläneeseen Chimu -sivilisaatioon.

Vaikka Etelä-Amerikasta tiedetään muitakin lasten rituaalisia joukkosurmia, näin suurta ei tunneta mistään maailmasta. Lasten ikä vaihtelee 4–14 vuoden välillä ja heidät on sijoitettu hautaan ikäjärjestyksessä, usein kolmen ryhmissä.

Sekä lasten että eläinten luurangoista löytyy merkkejä siitä, että heidän sydämensä on mahdollisesti leikattu irti. Laamat on joissakin tapauksissa aseteltu lasten ruumiiden päälle.

Arkeologien mukaan syy joukkosurmaan on todennäköisesti ollut jokin aluetta kohdannut katastrofi. Ihmiset ovat uskoneet katastrofin johtuvan jumalten vihasta ja rituaalilla on koetettu tyynnytellä jumalia.

Hautapaikalta on löytynyt todisteita siitä, että alueella olisi ollut rituaalin aikana sateista ja kosteaa, vaikka seutu muuten on kuivaa.

Niinpä katastrofi on voinut olla pahan El Niño -sääilmiön aiheuttamat voimakkaat sateet. Katastrofiteorian puolesta puhuu myös se, että Chimu-sivilisaatio katosi pian tämän rituaalin jälkeen, kun inkat valloittivat alueen.

X