Miten ihmeessä sateenkaaren lailla hohtava väritys auttaa suojelemaan hyönteistä pedoilta?

Jaa artikkeli
Kultakuoriainen
© iStockphoto
Monet irisoivat perhoset ja kovakuoriaiset ovat kuin eläviä jalokiviä. Mikä mahtaa olla syynä tällaiseen jalokivimäiseen hohtoon?

Kultakuoriainen on monelle tuttu tienvarsien hyönteinen. Sen vihertävänä hohtavat siivet ovat esimerkki irisoivasta värityksestä. Kun koppiaista tarkastelee eri kulmista, se hohtaa sateenkaaren eri väreissä.

Hyönteisten maailmassa irisoiva väritys on erittäin yleistä. Monet irisoivat perhoset ja kovakuoriaiset ovat kuin eläviä jalokiviä. Mikä mahtaa olla syynä tällaiseen jalokivimäiseen hohtoon?

Irisoiva väritys suojaa saalistajilta

Bristolin yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä vastauksen tuoreessa tutkimuksessaan. Irisoiva väritys on suojaväri, jolla hyönteinen suojautuu saalistajilta.

Vastaus on yllättävä. Miten ihmeessä sateenkaaren lailla hohtava väritys auttaisi suojelemaan hyönteistä pedoilta?

Vastaus on siinä, että hyönteisen silmä näkee irisoivan värin eri tavalla kuin ihmissilmä. Tutkijat opettivat kimalaisille erilaisia kukkien muotoja ja havaitsivat, että jos kukassa oli irisoiva väritys, kimalaisilla oli suuria vaikeuksia oppia tunnistamaan sitä.

Värikylläisyys hämää ja suojaa

Tämä johtui siitä, että irisoiva väritys hajotti kukkien ääriviivat. Samalla tavalla irisoiva väritys hajottaa hyönteisen ääriviivat niin, ettei peto tunnista sitä hyönteiseksi. Peto siis näkee silmäntäydeltä värejä, mutta ei erota hyönteistä värikylläisyyden keskeltä.

Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, huijaako sateenkaariväritys myös lintuja.

X