Piilottelevinkin nisäkäs jättää jäljet – Lumijälkiä lasketaan lumisilla seuduilla

Talvisiin lumijälkilaskentoihin osallistuu 3 000–5 000 vapaaehtoista laskijaa.
Talvisiin lumijälkilaskentoihin osallistuu 3 000–5 000 vapaaehtoista laskijaa. © Jere Malinen
Ympäri Suomea on perustettu yli tuhat 12 kilometrin pituista tasasivuista seurantakolmiota, jotka kierretään kerran kesällä ja talvella.

Tammi-maaliskuussa lasketaan nisäkkäiden lumijälkiä jo 32 kerran. Silloinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, nykyisin Luonnonvarakeskus käynnisti 1980-luvulla riistakolmiolaskennat, joiden avulla pyritään selvittämään eläinten runsautta.

”Lumijälkien perusteella saadaan tietoa sellaisista lajeista, joiden lukumäärän arviointi olisi muuten todella vaikeaa”, Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen Suomen Riistakeskuksesta kertoo.

Tällaisia ”helposti metsän pimentoon” jääviä lajeja ovat muun muassa orava, kettu, jänikset ja näätäeläimet.

Lumijälkiä etsitään vapaaehtoisvoimin.

Lumijälkiä etsitään eri puolilla Suomea vapaaehtoisvoimin. iStock

Jälkiä lasketaan vapaaehtoisvoimin

Talvisiin lumijälkilaskentoihin osallistuu 3 000–5 000 vapaaehtoista laskijaa.

”Useimmiten he ovat metsästäjiä, sillä toiminta on organisoitu metsästysseuroille”, Vartiainen sanoo tulosten tukevan yleistä luontoseurantaa.

”Suomen luonnon puolella tässä kaikki ollaan.”

Lue myös: Lunta luvassa yhä vähemmän: ”Ilmaston lämpenemisen edetessä muutokset Suomen lumitalven pituudessa tulevat yleistymään”

Talvipäivänseisaus on helppo muistaa, koska päivän pitenemistä odotetaan kuin kuuta nousevaa.