Pikkulintujen häirikkö – Kirjosieppo vakoilee ja rähisee

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Kirjosieppo käy muiden pikkulintujen kimppuun. Mikä siitä tekee niin aggressiivisen?

kysymys

Kirjosieppo käy muiden pikkulintujen kimppuun. Mikä siitä tekee niin aggressiivisen?

Karkkilan pihabongari

Vastaus

Kirjosieppo puolustaa muihin pikkulintulajeihin verrattuna herkemmin reviiriään ja jopa valloittaa linnunpöntöistä ja puunkoloista tiaisen pesiä.

Ennen pesimistään kirjosieppo saattaa vakoilla tiaisten pesiä. Jos pesässä on munia, kirjosieppo päättelee siitä, että pesä sijaitsee hyönteissyöjälle soveltuvalla alueella.

”Kirjosieppo voi tyhjentää pesän ja asettua sinne itse. Tiainen puolustaa pesäänsä, jolloin yhteenotto voi yltyä laulamisesta taisteluksi. Tappelun voi voittaa myös tiainen, jolloin siepon on vetäydyttävä muualle”, kertoo Lintujärjestö BirdLifen hankekoordinaattori Timo Metsänen.

Keväällä ensimmäisinä pesimisalueilleen saapuvat kirjosieppokoiraat varaavat itselleen useita pesäkoloja, mutta joutuvat luopumaan niistä, kun lisää koiraita saapuu samalle seudulle.

”Kirjosiepolla myös lajin sisäinen kilpailu on kovaa ja johtaa usein fyysisiin yhteenottoihin koiraiden kesken.”

Kirjosiepon aggressiivisuus vähenee naaraiden muniessa ja aloittaessa hautomisen. Poikaset kuoriutuvat touko-kesäkuun taitteessa. Koiras kuitenkin puolustaa reviiriään niin pitkään, kun poikaset ovat pesässä.

”Kirjosieppo on varhainen muuttaja, ja se suuntaa jo elokuussa Suomesta talvehtimisalueilleen Välimeren ympäristöön Etelä-Eurooppaan ja Afrikkaan.”

X