Voiko pitkittynyt korona olla seuraus stressistä? Stressihormonit saavat aivomme herkistymään liikaa

Autoimmuunisairauksissa elimistö hyökkää itseään vastaan. Nyt samankaltaista selitysmallia on esitetty pitkittyneisiin koronaoireisiin Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun elimistö tuottaa liikaa stressihormoneita, autonominen hermosto aktivoituu ja aivot saattavat herkistyä niin, että tavalliset tuntemukset tuntuvatkin kipuna.

Autoimmuunisairauksissa elimistö hyökkää itseään vastaan. Nyt samankaltaista selitysmallia on esitetty pitkittyneisiin koronaoireisiin Helsingin yliopiston tutkimuksessa.
Teksti: Katriina Lundelin

Kun elimistö käy stressin seurauksena ylikierroksilla, syntyy fyysisiä ja neurologiaisia oireita, joille ei löydy selkeää elimellistä syytä. Pitkittynyt korona aiheuttaa muun muassa väsymystä, lihaskipua ja tunnetta, että aivot ovat jatkuvassa sumussa.

Kun elimistö tuottaa liikaa stressihormoneita, autonominen hermosto aktivoituu ja aivot saattavat herkistyä niin, että tavalliset tuntemukset tuntuvatkin kipuna. Samoja oireita on havaittu aiempien koronavirustautien, sarsin ja mersin yhteydessä.

Pitkittynyt korona näkyy terveydenhuollon arjessa

Onneksi toiminnallisia oireita osataan nykyään hoitaa hyvin. Oireita ei ainakaan kannata googlailla, koska elimistö pitäisi saada pikemminkin rauhoittumaan kuin stressata sitä lisää lukemalla oirekuvauksia.

Yleensä toiminnalliset oireet helpottuvat muutamassa kuukaudessa. Pahimmillaan pitkittyneistä koronaoireista voi tulla sairastuneita ja terveydenhuoltoa kuormittava ongelma.

Jälkitraumaattinen stressi voi myös seurata koronaa

Terveydenhuollon näkökulmasta toiminnalliset oireet ovat kinkkisiä. Niiden määrittely ei ole helppoa, eikä niitä ole helppo erottaa muista pitkittynyttä koronaa aiheuttavista syistä, kuten jälkitraumaattisesta stressistä, joka voi aiheutua esimerkiksi sairaalahoitoon joutuneen koronapotilaan kärsimästä kuo­lemanpelosta. Edes kaikkia elimellisiä syitä pitkän koronan takana ei vielä tunneta.

Lue myös: Koronan jälkeinen oireilu eli ”pitkä Covid” voi jatkua kuukausia – HUS:in infektiolääkäri listaa syyt, joiden vuoksi oireet voivat pitkittyä

Lue myös: Pitkittyneet koronaoireet veivät Miran ja Villen kuukausiksi sairauslomalle – Näin lukuisat oireet pahenivat karanteenin jälkeen

Koronavilkku on yksi tartuntaketjujen varoitusväline, mutta sekään ei ole automaattinen. © Koronavilkku.fi

X