Kiivas pöllökevät tuo oopperan luontoon – Koe nyt pöllöjen huhuilu ja kevätöinen kuutamo

Pöllöjen soidinaika määräytyy osittain lämpötilan, osittain ravinnon mukaan: mitä lämpimämpää ja myyrävoittoisempaa, sen varmemmin voi saada kuuloyhteyden pöllöön.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pöllöretkelle kannattaa lähteä jo hyvissä ajoin ennen auringonlaskua.

Pöllöjen soidinaika määräytyy osittain lämpötilan, osittain ravinnon mukaan: mitä lämpimämpää ja myyrävoittoisempaa, sen varmemmin voi saada kuuloyhteyden pöllöön.
Teksti: Jere Malinen

Käynnistymässä on kiivas pöllökevät. Luonnovarakeskuksen seurannan mukaan Itä- ja Etelä-Suomessa kolkutellaan myyrähuippuja ja Lapissakin myyriä on mukavasti. Myyräpaljous kuuluu kevätyössä pöllöjen huhuiluna. Useimpien pöllölajien soidin alkaa helmikuussa ollen vilkkaimmillaan maalis-huhtikuussa.

Suuntaa elämysmatkalle pöllöjen pariin

Onnistuneen pöllöretken eväät ovat yksinkertaiset: lämmintä päälle ja reppuun, kulkupeliksi mieluiten sukset, pyörä tai omat jalat ja somesta kokeneemmilta retkeilijöiltä viimehetken vinkit ”varmoista” pöllöpaikoista.

Pöllörikkaaseen pyörälenkkiin sisältyy erityyppisiä ympäristöjä. Viiru-, helmi- ja varpuspöllön tapaa jylhistä kuusikoista, sarvipöllön peltojen pirstomista pikkumetsiköistä, lehtopöllön maaseutuasutuksen liepeiltä ja kaupunkilaistuneen huuhkajan varmimmin kaatopaikan kupeesta. Pohjois-Suomessa voi pelto- ja hakkuuaukeiden vierustoilla kuunnella myös hiiri- ja suopöllöä sekä havumetsissä lapinpöllöä.

Pöllöretkelle kannattaa lähteä jo hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Retken aikana edetään verkkaista vauhtia ja pysähdytään vähän tästä kuuntelemaan hiljaa paikallaan.

Kuuntelun tulisi kestää vähintään 5 minuuttia, sillä eiväthän pöllötkään huhuile solkenaan – myös mestarit kuulostelevat toinen toistaan.

Kun aurinko laskee, huhuilu kiihtyy

Auringon laskiessa ovat varpuspöllö ja huuhkaja innokkaimmin äänessä. Pimeän tultua aloittavat myös muut pöllöt huhuilunsa. Keskiyöllä pöllöt saattavat hiljentyä, ainoastaan huuhkaja yrittää parastaan. Aamuyöllä soidin taas vilkastuu ja varsinkin punatulkun kokoisen varpuspöllön hypnoottiset vihellykset ovat maagisimmillaan.

Viime vuosina kaupunkien ja kuntien ympäristötoimistot sekä paikalliset lintujärjestöt ovat alkaneet järjestää maallikoille tarkoitettuja pöllöretkiä. Lisätietoja niistä saat kääntymällä oman asuinpaikkasi ympäristötoimiston tai paikallisen lintuyhdistyksen puoleen.

Lue myös: Voiko vaatimaton varpuspöllö pelastaa Suomen metsät myyrätuhoilta?

X