Tutkimus: Positiivinen asenne vanhenemiseen vaikuttaa myös muistiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Asenteella on väliä. © iStock
Asenteella on väliä. © iStock
Kun ikää tulee, muisti alkaa temppuilla ja sanat ovat joskus hukassa.

Kun muisti reistailee, puhutaan lievästä kognitiivisesta heikentymisestä, mikä voi ennakoida dementiaa, mutta ei aina.  Yllättävän monelle oireet nimittäin ovat väliaikaisia, eli lyhyen notkahduksen jälkeen kognitiiviset toiminnot palaavat ja kaikki on niin kuin ennenkin – eikä se ole iästä kiinni. Positiivinen asenne myös vaikuttaa!

Miksi osa ihmisistä sitten ponnahtaa takaisin? Tähän asti tämä onkin ollut suuri mysteeri. Yalen yliopiston tuore tutkimus viittaa nimittäin siihen, että kyse on juuri positiivisista asenteista vanhenemista kohtaan.

Tutkimuksessa oli mukana lähes kaksi tuhatta yli 65-vuotiasta, jotka oli aiemmin rekrytoitu laajaan väestötutkimukseen. Tutkimuksen aikana heistä kerättiin terveystietoja, minkä lisäksi he vastasivat vanhenemista koskevaan kyselyyn. Asenteita selvitettiin esimerkiksi kysymällä, ovatko he samaa vai eri mieltä väitteestä: Mitä vanhemmaksi tulen, sitä hyödyttömämpi olen.

Lue myös: Seela Sella ei haaveile eläköitymisestä: ”Lopetan, kun minulla ei ole enää mitään sanottavaa”

Positiivinen asenne tuo hyvää

Tulokset osoittivat, että asenteilla on merkitystä. Jos ihmiset suhtautuivat vanhenemiseen positiivisesti, heidän riskinsä lievään kognitiviiseen heikentymiseen oli pienempi kuin ihmisillä, joille vanhuus oli kova paikka.

Jos positiivisesti ajattelevat taas sairastuivat lievään kognitiiviseen heikentymään, he ponnahtivat siitä nopeammin takaisin normaalitilaan kuin vanhenemiseen negatiivisesti suhtautuvat.

Lue myös: Tutkimus: Ikäihmiset ovat entistä tyytyväisempiä elettyyn elämäänsä – Masennusoireitakin ilmenee aikaisempaa vähemmän

Ikäihmiset ovat yhä tyytyväisempiä elämäänsä.

Vanhuksilla esiintyy vähemmän masennusta kuin 90-luvun ikätovereilla. © iStock

X