Pronssikautiset viljatuotteet hämmästyttävät tutkijoita – Mitä minirinkelit oikein olivat?

Syötiinkö pronssikaudella reikämuroja? Miksi minirinkeleitä ei kypsennetty?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syötiinkö pronssikaudella reikämuroja? Miksi minirinkeleitä ei kypsennetty?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Ovatko ne reikämuroja? Ovatko ne minirinkeleitä?

Itävallasta löytyneet pronssikautiset viljatuotteet hämmästyttävät tutkijoita, sillä vastaavia ei ole aiemmin löytynyt. Kyseessä on kolme läpimitaltaan noin kolmesenttistä ”minirinkeliä”, jotka on vaivattu vehnä- ja ohrataikinasta.

Hiillos säilytti raa’an taikinan

Minirinkeleitä ei ole paistettu, vaan ne on kuivattu raa’asta taikinasta. Kyseiset kolme yksilöä ovat säilyneet, koska ne olivat hiiltyneitä.

Miksi minirinkeleiden valmistaja ei ole kypsentänyt niitä? Tämä kysymys askarruttaa löydön tehneitä arkeologeja, sillä muut ruokaan liittyvät viljaperäiset löydöt kaivauksella ovat olleet kypsennettyjä.

Toisekseen minirinkelit muistuttavat melko paljon kaivauksilta löytyneitä savirinkuloita, joita tutkijat ovat epäilleet kangaspuiden painoksi. Näin ollen ei ole selvää, oliko minirinkelit tarkoitettu syötäväksi vai oliko niillä jokin muu, ehkä ritualistinen tarkoitus.

Vilja oli monipuolinen raaka-aine pronssikaudella

Löytöpaikka on muutenkin mielenkiintoinen. Alue on toiminut aikanaan seudun viljavarastona, minkä lisäksi siellä on valmistettu tekstiilejä ja metallia.

Tutkijoiden mukaan löytö osoittaa, että viljasta tehtiin pronssikaudella muutakin kuin leipää ja puuroa. Lisäksi he spekuloivat minirinkeleiden muistuttavan vanhaa italialaista ruokalajia, taralliinia.

X