Tutkimus selvitti: Tästä syystä punarinnat turhautuvat ja tulevat aggressiivisemmiksi kaupungeissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
punarinnat
Aiemmin tiedettiin, että kaupunkialueilla elävät punarinnat ovat aggressiivisempia kuin maaseudulla asuvat. © iStock
Miksi pikkulinnuista punarinnat muuttuvat aggressiivisemmiksi kaupunkioloissa? Brittitutkimus otti selvää lintujen turhautumisen taustoista.

Liikenneraivo on tuttua meille ihmisille. Poltamme päreemme kun joku törttöilee liikenteessä. Myös liikenteen äänet, kuten mylvivät rekat ja rikkinäiset pakoputket, saavat meidät polttamaan pinnamme.

Ihmiset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kokevat liikenneraivoa. Tuoreessa brittitutkimuksessa havaittiin, että jos punarinnat joutuvat kuuntelemaan liikenteen melua, ne muuttuvat aggressiivisemmiksi.

Aiemmin tiedettiin, että kaupunkialueilla elävät punarinnat ovat aggressiivisempia kuin maaseudulla asuvat. Ne laulavat kovemmalla volyymilla, mahtailevat enemmän ja käyvät herkemmin lajikumppanien kimppuun. Syy on kuitenkin ollut hakusessa.

Niinpä tutkijat seurasivat punarintoja niin kaupungissa kuin maaseudulla ja altistivat ne liikennemelulle. Tulokset olivat selvät.

Punarinnat eivät saa melussa viestejään perille

Kun maaseudun punarinnat kuulivat liikennemelua, niiden käyttäytyminen muuttui heti aggressiivisemmaksi. Ne esimerkiksi hyökkäilivät paljon innokkaammin niiden reviirille asennetun muovisen punarinnan kimppuun.

Kaupunkien punarinnoilla näin ei käynyt, ilmeisesti siksi, että ne olivat jo lähtökohtaisesti aggressiivisempia tai tottuneet liikennemeluun.

Havainto viittaa vahvasti siihen, että liikennemelu lisää punarintojen aggressiota. Tutkijat spekuloivat, että kaupunkiympäristössä punarintojen on vaikea saada viestejään perille, ja siksi niiden on voimistettava käyttäytymistään.

Aggression lisääntyminen ei tee pienille linnuille hyvää. Raivon vallassa ollessaan ne ovat nimittäin helppo saalis esimerkiksi kissoille.

Lue myös: Räkättirastas on mainettaan parempi: ”Ilman rastaita luonnossa olisi huomattavasti vähemmän syömistä”

X