Tuore tutkimus: Laamat voivat olla uusi ase koronaviruksen pysäyttymisessä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Laamoista saattaa olla yllättävää apua koronaviruksen pysäyttämiseksi.
Tutkijat selvittävät laamojen vasta-aineiden hyötyjä koronaviruksen pysäyttämiseksi. © iStockPhoto
Laamojen erittämät vasta-aineet saattavat olla uusi ase koronaviruksen vastaisessa kamppailussa. Tutkijat selvittävät niiden käyttöä immuniteettihoidossa.

Laamat saattavat olla avain koronaviruksen päihittämiseksi, esittää tuore vertaisarvioitu tutkimus. Näiden eläinten erittämiä vasta-aineita aiotaan hyödyntää uudessa immuniteettia tehostavassa hoidossa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Rosalind Franklin -instituutin tutkijoiden ovat onnistuneet tekemään Fifi-laaman vasta-aineista ”cocktailin”, joka on tarkoitus saada kliinisiin testeihin lähikuukausien aikana. Laamojen vasta-aineet ovat niin paljon yksinkertaisempia ja pienempiä kuin ihmisten, että niitä voidaan muovata laboratoriossa koronavirusta vastaan sopiviksi.

Professori James Naismith kuvasi prosessia BBC:lle koronavirus-lukkoon sopivan avaimen muotoiluksi. Tarkoituksena on pysäyttää viruksen pääsy kehoon, ja neutraloida se.

Laamojen avulla toteutetun vasta-aineterapian tarkoituksena on, että tutkijat voivat tuottaa koronaviruksen hoitoon tarkoitettuja vasta-aineista tilauksesta. Ennestään on jo havaittu, että viruksen sairastaneiden vasta-aineita voitaisiin käyttää hoitokeinona.

Naismith kommentoi heidän voivan kehittää laboratoriossa viruksen tehokkaasti tappavia vasta-aineita. Vaikka virus muuntautuisi, tutkijat pystyisivät reagoimaan siihen nopeasti kehittämällä uusia vasta-aineita.

Toistaiseksi koronavirusta vastaan ei ole kehitetty toimivaa rokotetta, tai muuta sen varmasti pysäyttävää parannuskeinoa.

Lue lisää: Näin koronavirustartunnan jäljitys etenee – Työ kuin salapoliisin arkea

X