Raharikkaat koristelevat maapallon tuhansilla satelliiteilla – Ruuhka avaruudessa ei hälvene, kun kaluston määrä jatkaa kasvuaan

Viime vuosina on totuttu kuulemaan uutisia, joissa satelliitin tiedetään syöksyvän maahan, mutta kukaan ei tiedä mihin se iskeytyy. Jatkossa pelko satellittisateesta ei ainakaan hälvene maan päällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime vuosina on totuttu kuulemaan uutisia, joissa satelliitin tiedetään syöksyvän maahan, mutta kukaan ei tiedä mihin se iskeytyy. Jatkossa pelko satellittisateesta ei ainakaan hälvene maan päällä.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Lähivuosina näitä uutisia sopii odottaa lisää, etenkin jos Space X -yrityksen omistaja Elon Musk saa toteutettua tavoitteensa tuhansista uusista satelliitteista maapallon ympärillä.

Toukokuussa avaruuteen 60 uutta satelliittia

Muskilla on jo etumatka, sillä toukokuun 23. päivänä Space X vei avaruuteen kerralla 60 uutta satelliittia. Seuraavana päivänä ne olivat jo online -tilassa.

Muskin tavoitteena on kuitenkin viedä avaruuteen kaikkiaan 12 000 satelliittia, mikä tarkoittaa, että yhtiö laukaisisi avaruuteen 1 000-2 000 satelliittia vuodessa. Näiden satelliittien avulla Musk aikoo viedä internetin maapallon jokaiseen kolkkaan.

Valtioilta satelliitit rikkaiden käsiin

Musk ei ole kuitenkaan yksin asialla. Amazonin omistajalla ja maailman rikkaimmalla miehellä, Jeff Bezosilla, on oma avaruusohjelmansa, jonka nimissä hän aikoo viedä tuhansia satelliitteja avaruuteen.

Myös OneWebin omistaja, Greg Wyler, on laukaissut helmikuussa kuusi ensimmäistä satellittiaan maata kiertävälle radalle.

Satelliittien laukaiseminen oli aikaisemmin lähinnä valtioiden tehtävä, mutta nyt se on siirtynyt suurimmaksi osaksi yksityisiin käsiin.

Ruuhkaa avaruudessa

Muskin, Bezosin ja Wylerin satelliitit eivät suinkaan kierrä maapalloa yksin. Maata kiertää tällä hetkellä arviolta viisituhatta satelliittia, joista puolet kuuluu Yhdysvalloille ja loput lähinnä Venäjälle ja Kiinalle.

Vain noin kaksituhatta näistä on edelleen toiminnassa.

Miljardöörien suunnitelmat herättävät kuitenkin myös pelkoja maata kiertävän radan ruuhkautumisesta ja satelliittien yhteentörmäyksistä.

Satellittiromua ei ole helppo siivota avaruudesta. NASA on laittanut paljon aikaa ja vaivaa koettaessaan miettiä keinoja, joilla avaruusromusta päästäisiin eroon.

Pelko putoamisesta säilyy

Muskin mukaan hänen satelliittinsa kiertävät maapalloa niin alhaisella kiertoradalla, että jos ne menevät epäkuntoon, ne voidaan ohjata takaisin ilmakehään. Senkin jälkeen on kuitenkin vielä pelko siitä, mihin satelliitti putoaa.

Maapallon satellitisoitumisesta raportoi The Atlantic.

X