Retkiluistelu koukuttaa – Talven ensimmäiset retkiluistelujäät saadaan ylänköjen järville

Jaa kaverilleTilaa Seura
Merellä luistelu vaatii kokemusta.
Merellä luistelu vaatii kokemusta. © Markus Pentikäinen / Om-arkisto
Retkiluistelu luonnon jäillä on ennen kaikkea rannikon laji. Talven ensimmäiset retkiluisteluun sopivat jäät syntyvät kuitenkin ylänköjen pienille järville.

Retkiluistelu luonnon jäillä houkuttaa yhä useampaa. Kokenut luistelija tietää, mistä retkiluistelukauden voi aloitaa. Suosiollisina syksyinä myös isommat järvet ja joet ehtivät jäätyä ennen kuin pysyvä lumi saadaan maahan.

Talven edetessä meren jäätyminen alkaa suojaisimmista lahdista. Meri jäätyy yleensä vyöhykkeittäin, joten lumentulosta huolimatta retkiluisteluun sopivia jäitä löytyy vielä pitkään ulompaa mereltä.

Lue myös: Heikot jäät yllättävät! Näin varmistat, että jää kantaa

Retkiluistelu luonnon jäillä on upea elämys, kunhan vaaranpaikat tunnistaa.

Retkiluistelu luonnon jäillä on upea elämys, kunhan vaaranpaikat tunnistaa. © Jarmo Wright / Otavamedia

Retkiluistelu merellä vaatii jäänlukutaitoa

Merellä luistelu vaatii kuitenkin kokemusta eli jäänlukutaitoja ja ennen kaikkea turvallisen varustuksen. Retkiluistimet ovat terät, jotka kiinnitetään tukeviin vaelluskenkiin, telemark- tai hiihtoluistelumonoihin.

Retkiluistelijan varustukseen tulee kuulua myös jääsauva, naskalit, vaihtovaatteet vedenpitävässä repussa, eväät ja lämmintä juotavaa ja heitto- ja pelastusköysi.

Älä lähde luistelemaan jäälle yksin!

Luisteluretkelle ei ainakaan aloittelijan tule lähteä yksin, vaan mieluummin ryhmässä. Jäällä on turvallisinta liikkua jonossa, jolloin letkan vetäjä toimii tunnustelijana ja tuulenhalkojana.

Lisätietoja ja ohjeita retkiluisteluun: Suomen Retkiluistelijat.

Lue myös: Kunto luistelu – Jäälle jumpalle

X