Rouva vai herra vaahtera? Puutkin vaihtavat sukupuolta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Puiden sukupuoli
© Jennifer Blake-Mahmud
Tutkimuksessa havaittiin, että pennsylvaniavaahtera vaihtaa sukupuolta tuosta vain.

Sukupuolen vaihtuminen kesken elämän on harvinaista. Eläinmaailmassa sitä tavataan lähinnä kaloilla ja kasveilla tuskin lainkaan.

Siksi tuore tutkimus amerikkalaisella vaahteralajilla tuotti poikkeuksellisia tuloksia. Siinä havaittiin, että pennsylvaniavaahtera vaihtaa sukupuolta tuosta vain. Yhtenä vuotena se voi olla naaras ja toisena koiras.

Useimmilla kasveilla koiras ja naaras sijaitsevat samassa kasviyksilössä. Alle kymmenellä prosentilla kasvilajeista koiraat ja naaraat sijaitsevat kuitenkin eri yksilöissä ja silloin yleensä naaraat pysyvät naaraina ja koiraat koiraina.

Pennsylvanianvaahteroilla on kuitenkin toisin. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden seuraamalla koealalla 54 prosenttia vaahteroista vaihtoi sukupuoltaan neljän vuoden seuranta-aikana. Osa puista ehti tuossa ajassa vaihtaa sukupuoltaan peräti kahdesti.

Tutkijat löysivät myös mielenkiintoisen eron koiras- ja naaraspuolisten puiden selviytymisessä. Naaraspuut olivat herkempiä kuolemaan, ja 75 prosenttia sairaista puista oli naaraspuolisia. Tutkijoilla ei ole tietoa siitä, mistä tämä ero koiras- ja naaraspuiden välillä johtui.

Sukupuoltaan vaihtavat kasvit eivät ole kasvimaailmassa aivan tuntemattomia. Ainakin vahapalmun ja ruskokärsäkallan on aiemmin tiedetty vaihtavan sukupuoltaan elämänsä aikana.

X