Mitä tapahtuu, jos syön raakoja sieniä?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kaikki ruokasienet kannattaa kypsentää ennen käyttöä. © seppo saarentola/Otavamedia
Jopa hyvät ruokasienet voivat aiheuttaa raakana myrkytysreaktion.

kysymys

Sienisyksy alkaa olla parhaimmillaan. Voiko sieniä popsia suoraan metsästä?

Sienestäjä

Vastaus

Suomessa ei suositella raakojen sienten syömistä, sillä monet hyväksi tiedetyt ruokasienet sisältävät karsino- ja mutageenia ja saattavat aiheuttaa allergiatyyppistä oireilua.

”Esimerkiksi raakojen punikki- ja lehmäntattien syöminen voi johtaa jopa myrkytysreaktioon”, kertoo sieniasiantuntija Tea von Bonsdorff.

Kypsentäessä sienten ainesosat muuttuvat siten, että myrkytys- tai allergiaoireita ei enää ilmene.

”Kypsennyksessä tulee olla tarkka. Osittain raaka tatti aiheuttaa usein vatsanväänteitä tai jopa vakavampaa oireilua. Ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsivien kannattaa selvittää, sopivatko sienet lainkaan heidän lautaselleen.”

Sienisyksy on alkanut tänä vuonna satoisana. Kantarelleja on löytynyt runsaasti jo alkukesästä lähtien, ja useat syyssienet ovat nousseet maan pinnalle tavanomaista aikaisemmin.

Kesän runsaat sateet ovat kiihdyttäneet kasvua. Sienten määrä vaihtelee kuitenkin alueellisesti. Etelässä sieniä on paljon, mutta pohjoisemmassa satoa tuskin tulee yhtä runsaasti.

”Herkkutatti vaatii kasvaakseen myös lämpimiä jaksoja. Niitä ei ole ainakaan vielä saatu. Syksy on herkkutattien osalta vielä arvoitus.”

X