Sähköhoidolla yllättävä vaikutus perinnölliseen värisokeuteen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sähköhoidolla oli yllättävä vaikutus.
Sähköhoidolla oli yllättävä vaikutus. Kuva: Marjo Tynkkynen/Om-arkisto
Tutkijat testasivat sähköshokkihoitoa masennukseen, mutta kävikin ilmi, että hoito tepsii paremmin värisokeuteen. Hoidon jälkeen nainen näki värejä.

Kaikkien oppikirjojen mukaan perinnölliseen värisokeuteen ei ole hoitokeinoa. Tuore tapauskertomus Tanskasta antaa kuitenkin aiheen olettaa, että värien näkeminen on mahdollista perinnöllisessäkin värisokeudessa. Tämä havaittiin sattumalta.

Tanskalaistutkijoiden raportissa kerrotaan 30-vuotiaasta puna-vihersokeasta naisesta. Naisen värisokeus oli perinnöllistä, sillä myös hänen isänsä ja kaikki äidin veljet olivat värisokeita.

Nainen oli sairastunut lapsensa syntymän jälkeen vaikeaan masennukseen, johon lääkkeet eivät auttaneet. Niinpä lääkärit määräsivät hänelle sähköhoitoa, eli vanhalta nimeltään sähköshokkihoitoa, jossa aivoihin johdetaan sähkövirtaa.

Sähköhoidolla oli yllättävä vaikutus värisokeuteen. Noin tunti hoidon jälkeen nainen kertoi näkevänsä värejä.

Hän erotti punaiset marjat syksyn värikkäiden lehtien seasta ja tunnisti värit vesivärimaalauksista. Tutkijat myös testasivat naisen värinäköä niin sanotulla Ishiharan testillä. Ennen sähköhoitoa nainen teki 30 virhettä. Tunti sähköhoidon jälkeen hän teki vain 15 virhettä.

Ilmiö oli kuitenkin ohimenevä. Jo seuraavana aamuna värisokeus oli palannut ennalleen.

Tutkijoiden mukaan vastaavaa ilmiötä ei ole koskaan aiemmin havaittu. He spekuloivat sen olevan mahdollisesti sukua ilmiölle, josta psykedeelien käyttäjät ovat raportoineet.

Käyttäjien mukaan psykedeelien vaikutuksen alaisuudessa värimaailma muuttuu syvemmäksi ja kirkkaammaksi.

Lue myös: Kuolleenmeren kääröt dna-testiin – löytöluola saattoi olla kirjasto

X