Tutkijat optimistisia: Saharan saisi jälleen viheriöimään uusiutuvan energian avulla

Uusiutuvalla energialla voi olla paikallisempiakin ilmastovaikutuksia, jos niitä sovelletaan laajassa mittakaavassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusiutuvalla energialla voi olla paikallisempiakin ilmastovaikutuksia, jos niitä sovelletaan laajassa mittakaavassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Uusiutuvan energian toivotaan hillitsevän globaalia ilmastomuutosta, jos sillä voidaan korvata fossiilisia polttoineita.

Uusiutuvalla energialla voi kuitenkin olla paikallisempiakin ilmastovaikutuksia – ainakin jos niitä sovelletaan laajassa mittakaavassa.

Sateisuus kasvaisi 1,5-kertaiseksi

Tuoreessa tutkimuksessa kolmen maan tutkijat ovat laskeneet, mitä tapahtuisi Saharan autiomaalle, jos koko Sahara rakennettaisin täyteen aurinko- ja tuulivoimaa.

Mallit osoittavat, että aurinko- ja tuulivoimapuistoilla olisi huomattava vaikutus Saharan sateisuuteen.

Tuulivoima sekoittaa ilman kerroksia, mikä lisäisi kosteutta ja sateisuutta Saharan alueella kaksinkertaiseksi nykyiseen verrattuna.

Aurinkovoima puolestaan heikentää säteilyn heijastavuutta, mikä lisäisi sateisuutta noin 50 prosenttia. Jos kyseessä olisi aurinko- ja tuulivoiman yhdistelmä, sateisuus lisääntyisi noin 1,5-kertaiseksi.

Kasvillisuus lisääntyisi sateiden myötä Sahelin savannialueella

Sateet johtaisivat kasvillisuuden lisääntymiseen, millä olisi uusia myönteisiä ilmastovaikutuksia. Erityisen paljon sateisuus ja kasvillisuus lisääntyisivät Sahelin savannialueella, Saharan eteläpuolella.

Tutkijoiden mukaan näin suuri aurinko- ja tuulivoimafarmi tuottaisi riittävästi energiaa koko maailman tarpeisiin, vihertäisi Saharan ja ehkäisisi tehokkaasti ilmaston lämpenemistä.

X