Dominoi kuin hirvi! Saksanhirven itseluottamus ja aggressiivinen käytös kiinnostavat myös tutkijoita

Ihminen ei suinkaan ole ainoa persoonallisuuden omaava olento. Eläinten persoonallisuutta on tutkittu linnuista kaloihin. Nyt persoonallisuustutkimuksen kohteena olivat saksanhirvet, Euroopan ikoniset sarvipäät.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat löysivät kiinnostavia piirteitä saksanhirvien käyttäytymisestä.

Ihminen ei suinkaan ole ainoa persoonallisuuden omaava olento. Eläinten persoonallisuutta on tutkittu linnuista kaloihin. Nyt persoonallisuustutkimuksen kohteena olivat saksanhirvet, Euroopan ikoniset sarvipäät.
Teksti:
Anastasia Ranta

Suomalais-tšekkiläis-itävaltalainen tutkimusryhmä tutki yhdentoista vankeudessa elävän saksanhirven persoonallisuutta.

Havaitut käyttäytymismallit muodostivat saksanhirven persoonallisuuden osa-alueen, jota tutkijat kutsuivat itseluottamukseksi ja aggressiivisuudeksi.

Käyttäytymisen osa-alueita tutkimuksessa oli 15 ja niiden arviointiasteikko oli yhdestä viiteen. Numero yksi tarkoitti, ettei saksanhirvi käyttäytynyt kyseisellä tavalla juuri koskaan, viisi puolestaan sitä, että se käyttääntyi usein niin.

Tutkimus nosti esiin piirteitä saksanhirven dominoivasta käytöksestä

Tutkimusryhmän johtavana tutkijana toiminut Bruno Esattore kertoo, että vaikka selkeää korrelaatiota dominoinnin ja persoonallisuuden välillä ei ollut, tietyt yhteydet olivat selviä ja mielenkiintoisia.

”Emme löytäneet yhteyttä hirvien dominoinnin ja persoonallisuuden välillä, mutta dominointi oli yhteydessä joihinkin arvioituihin käyttäytymisen osa-alueisiin, mikä osoitti, että persoonallisuuskysymyksemme käsittelivät biologisesti merkityksellistä variaatiota”, Esattore kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkittu tieto auttaa lisäämään eläinten hyvinvointia

Vaikka tutkimuksen tietoa ei voi yleistää kaikkiin saksanhirviin. Mielenkiintoinen tieto voi kuitenkin auttaa meitä ymmärtämään eläimiä paremmin, kertoo Turun yliopiston tutkija Martin Seltmann.

Tutkija uskoo, että heidän tutkimuksensa kaltainen tieto eläinten yksilöllisistä luonteenpiirteistä ja persoonallisuudesta voi auttaa eläinten olojen parantamisessa.

”Persoonallisuutta ei ole laajalti otettu huomioon hyvinvointiin liittyvissä päätöksissä, mutta viime aikoina se on saanut yhä enenevissä määrin huomiota”, kertoo Martin Seltmann Turun yliopistolta.

Lue myös: Hirvi on hankala ratsu ja vetojuhta: ”Kun päättää, että ei mene, niin ei mene”

Lue myös: Uusia sarvipäitä saapuu Suomeen – Saksanhirvi seuraa ilmaston lämpenemistä

Saksanhirvi eli isokauris on hirven jälkeen Euroopan suurin hirvieläin.

Saksanhirvi eli isokauris on hirven jälkeen Euroopan suurin hirvieläin. © istockphoto

X