Tutkimus parisuhteesta: Tästä syystä juuri samankaltaisuus kumppanissa viehättää

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tutkijoiden mukaan ihmiset eivät puolisoa valitessaan etsi matchia vain arvoissa ja persoonallisuuden piirteissä, vaan myös kasvonpiirteissä.
Tutkijoiden mukaan ihmiset eivät puolisoa valitessaan etsi matchia vain arvoissa ja persoonallisuuden piirteissä, vaan myös kasvonpiirteissä. © istockphoto
Muuttaako parisuhde samannäköiseksi? Ei muuta, vaan puolisot muistuttavat toisiaan alusta lähtien, kertoo tuore tutkimus. Ihmisiä viehättää samankaltaisuus kumppanissa.

1980-luvulla tehtiin kuuluisaksi tullut psykologinen tutkimus, jonka mukaan samankaltaisuus viehättää ja pariskunnat muuttuvat aikaa myöten toistensa näköisiksi. Syyksi tähän esitettiin samanlaista ravintoa, samanlaisia elintapoja ja samanlaisia harrastuksia.

Tieto levisi populaarikulttuuriin kuin kulovalkea – niin että siitä tuli kansanviisautta – ja onpa tulos ollut jossakin vaiheessa osa psykologian opintojakin.

Stanfordin yliopiston tutkijoilla oli kuitenkin epäilyksensä tulosten paikkansapitävyydestä. Alkuperäinen tutkimus oli ollut pieni; vapaaehtoiset olivat arvioineet valokuvista vain kymmenkunnan parin samannäköisyyttä. Kun Stanfordin tutkijat toistivat kokeen paljon laajemmalla aineistolla, se kumosi ­aiemman tutkimuksen tuloksen.

Totuuden siemen asiassa kuitenkin on. Ihmiset nimittäin vaikuttavat valitsevan puoli­sonsa samoin kriteerein kuin koiran: samankaltaisuus viehättää.

Kuvien kertomaa

Tuoreessa tutkimuksessa vapaaehtoisten arvioitavaksi haalittiin ennätysmäärä kuvapareja pitkäaikaisista pariskunnista. Niitä etsittiin Googlesta, sanomalehtien vuosipäiväilmoituksista ja sukututkimussivustoilta. Valokuvista valittiin kuvat, jotka oli otettu kahden vuoden sisällä seurustelun alkamisesta sekä tuoreemmat valokuvat, jossa pariskunnat olivat 20–69 vuotta vanhempia.

Vapaaehtoiset saivat eteensä kohdehenkilön kuvan, jota he vertasivat kuuteen kuvaan, joista yksi oli kohdehenkilön puoliso.

Tulokset eivät edes viitanneet siihen suuntaan, että pariskunnat olisivat muuttuneet ajan mittaan toistensa näköisiksi. Sen sijaan monet pariskunnat olivat samannäköisiä, koska he olivat sitä jo lähtökohtaisesti. Näin pariskunnat muistuttivat enemmän toisiaan kuin mitkään sattumanvaraisesti muodostetut kuvaparit.

Tutkijoiden mukaan ihmiset eivät puolisoa valitessaan etsi matchia vain arvoissa ja persoonallisuuden piirteissä, vaan myös kasvonpiirteissä.

Lue myös: Pariterapia on monen pariskunnan viimeinen oljenkorsi – Ota apu vastaan ja lue psykologin vastaukset 10 kysymykseen pariterapian hyödyistä

X