Seisooko kotonasi ekologinen kotimainen joulukuusi vai halpa tuontipuu? Lue tietoisku joulukuusien eroista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomessa on noin 500 joulukuusenkasvattajaa. © sampo korhonen/om-arkisto
Suomessa tuikkii joulun aikana noin puolitoista miljoonaa joulukuusta. Kasvatettu kuusi on syrjäyttämässä villinä metsässä kasvaneen joulupuun.

Noin puolessastoista miljoonassa suomalaiskodissa tuikkii näihin aikoihin joulukuusi. Kotien lisäksi kuusia koristellaan myös yleisin tiloihin.

Suomen joulukuusista 150 000–200 000 tulee Tanskasta ja Virosta.

Joulupuuseura ry:n toimitusjohtajan Juha Ruuskan mukaan kaikki Suomen joulukuuset voisivat kuitenkin olla kotimaassa kasvaneita puita.

”Ulkomailta tuodut kuuset ovat halpoja sisäänheittotuotteita, joilla ei edes ole myyntikatetta”, Ruuska kertoo.

Kotimaisten kuusten korkeampi hinta johtuu siitä, että kuusten kasvua ei nopeuteta kemikaaleilla. Lisäksi suomalaiset joulupuut muotoillaan käsityönä.

”Kotimainen kuusi on ekologisesti kasvatettu. Se tuodaan läheltä, joten suomalaisen joulupuun hiilijalanjälki on pieni. Lisäksi kotimaista ostamalla tuetaan suomalaista työllisyyttä.”

Suomessa on noin 500 joulukuusenkasvattajaa. Kasvatettu kuusi on vallannut vuosi vuodelta yhä useamassa kodissa paikan metsässä villinä kasvaneelta kuuselta.

Viljelty ja muotoleikattu kuusi on ulkonäöltään näyttävämpi, ja sopusuhtaisena se sopii vaivatta useampiin olohuoneisin.

”Metsäkuusessa on myös hakemisen vaiva. Käytännössä lähes kaikki kaupungeissa myytävät kuuset ovat tätä nykyä kasvatettuja.”

Lisätietoja joulukuusista ja niiden hoidosta: https://joulupuuseura.fi/

Lue myös:

Joulupuu vie mennessään – Sinustakin voi tulla sivutoiminen kuusikasvattaja

 

X