Seuran luontopalstailija Jere Malinen kehottaa: ”Nauttikaa tavallisesta, lähellä olevasta luonnosta”

Jaa artikkeliTilaa Seura
"Luontotoimittajana minulle tärkeimpiä ovat tavallinen suomalainen luonto, sen tuttujen eläinten tuntemattomampi puoli sekä luonnossa aikaansa viettävät arkiset ihmiset."
"Luontotoimittajana minulle tärkeimpiä ovat tavallinen suomalainen luonto, sen tuttujen eläinten tuntemattomampi puoli sekä luonnossa aikaansa viettävät arkiset ihmiset."
Seuran uusi luontopalstan tekijä Jere Malinen muistuttaa, että luonto on aina läsnä.

Jere Malinen kirjoittaa vuoden 2020 luontopalstat Seuraan. Pyysimme häntä esittäytymään, ja tässä Jeren tervehdys.

Riistabiologista luonto- ja erätoimittaja

”Olen koulutukseltani riistabiologi. Kirjoittaminen on ollut minulle lapsesta saakka luonteva tapa jäsentää maailmaa. Ammatiksi se alkoi hahmottua 1990-luvulla, kun tienasin opiskelujen ohella kirjoittamalla juttuja lehtiin sekä tietokirjasarjoihin.

Valmistumisen jälkeen työskentelin opettajana lukiossa ja metsäoppilaitoksissa, mutta veri veti kellokallesta kirjoittamaan.

Päätoimisena luonto- ja erätoimittajana olen työskennellyt yli 20 vuotta. Olen kirjoittanut ehkä muutaman tuhat juttua ja edesauttanut tavalla tai toisella noin 50 tietokirjan syntyä.”

Työ vie luontoon samanhenkisten pariin

”Työssä parasta on vapaus liikkua luonnossa ja tavata luonnosta nauttivia ihmisiä.

Suurin oivallus on ollut huomata kuinka samankaltaisia luonnosta pitävät ihmiset ovat eri puolilla Suomea ja maailmaa. Olen vieraillut työreissuillani noin 30 maassa ja ihmisten samanhenkisyys jaksaa yhä yllättää myönteisesti.

Myös monenlaiset mielipiteet kuuluvat luontevaan luontosuhteeseen: Olisi sääli, jos kaikki ihmiset olisivat luontoasioissakin samaa mieltä.”

Tummat pilvet hälvenevät yhteispelillä

”Luontotoimittajana minulle tärkeimpiä ovat tavallinen suomalainen luonto, sen tuttujen eläinten tuntemattomampi puoli sekä luonnossa aikaansa viettävät arkiset ihmiset.

Luonnon keskellä olemme kaikki tasaveroisia. Ympäristö- ja ilmastotietous on lisääntynyt huimasti tällä vuosituhannella, mikä on hyvä asia. Uskon, että ihmiskunta pystyy hälventämään niidenkin päällä roikkuvat tummat pilvet yhteispelillä.

Luotan järjen voittoon.”

Luonto on meitä lähellä - Jere Malinen muistuttaa.

Luonto on meitä lähellä, Jere Malinen muistuttaa. © iStock

Jere Malinen: ”Luontoon ei tarvitse lähteä”

”Toivoisinkin, että ihmiset oppisivat nauttimaan enemmän aivan tavallisesta luonnosta.

Epäkohdista kannattaa olla toki huolissaan, mutta niistä ei kannata ahdistua.
Meillä jokaisella suomalaisella on ainutlaatuinen mahdollisuus nauttia vapaasti luonnosta jo ikkunaruutujemme takaa tahi koti-oveltamme. Luontoon ei tarvitse lähteä. Se on aina läsnä!”

Lue myös: Ulkomaiset puut havisevat nyt Kuhmon Jauhovaaralla – Näin metsänvartijan taimitarha antoi sykäyksen harvinaiselle puulajipuistolle

X