Keuhkot vahingoittuvat käyttökelvottomiksi nopeasti kuoleman jälkeen – Tutkimus: Siat pitävät elinsiirtokeuhkot tuoreena

Elinsiirtokeuhkoista on erityisen suuri pula. Tuoreen tutkimuksen mukaan keuhkosiirteiden ongelmaa voidaan lievittää, jos keuhkot voidaan heti luovuttajan kuoleman jälkeen liittää sian verenkiertoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sikojen avulla elinsiirtokeuhkot voidaan pitää tuoreena, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Elinsiirtokeuhkoista on erityisen suuri pula. Tuoreen tutkimuksen mukaan keuhkosiirteiden ongelmaa voidaan lievittää, jos keuhkot voidaan heti luovuttajan kuoleman jälkeen liittää sian verenkiertoon.
Teksti: Jani Kaaro

Elinsiirtojonot ovat todiste siitä, että siirrettävistä elimistä on jatkuva maailmanlaajuinen pula. Siirrettävien elimien joukossa erityisen suuri pula on kuitenkin siirrettävistä keuhkoista, sillä ne vahingoittuvat käyttökelvottomiksi nopeasti kuoleman jälkeen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan keuhkosiirteiden ongelmaa voi lievittää, jos keuhkot voidaan heti luovuttajan kuoleman jälkeen liittää sian verenkiertoon.

Tutkijoiden mukaan tekniikka voisi kolminkertaistaa elinsiirtoon kelpaavien keuhkojen määrän.

Elinsiirtokeuhkot pitäisi siirtää muutaman tunnin sisällä

Elinsiirrossa keuhkot pyritään siirtämään vastaanottajalle muutaman tunnin sisällä.

Muutama tunti voi kuitenkin olla hauraille keuhkoille liian pitkä odotusaika. Jos keuhkoihin ilmestyy vaaleita laikkuja merkkinä solukon tuhoutumisesta, keuhkoja voidaan elvyttää pumppaamalla niihin ilmaa ja nestettä, mutta tämäkään toimenpide ei aina riitä keuhkojen pelastamiseksi.

Ongelman ratkaisemiseksi Columbia-yliopiston tutkijat halusivat selvittää, voisiko keuhkojen kuntoa parantaa liittämällä ne odottelun ajaksi toisen elävän organismin verenkiertoon. Veren mukana keuhkot saisivat happea ja ravinteita, ja ne voisivat suoda keuhkon solukoille lisäaikaa.

Tutkimukseen saatiin viisi keuhkoa, jotka eivät olleet kestäneet odottelua, ja jotka siksi oli hylätty käyttökelvottomina. Yksi keuhkoista oli ollut kehon ulkopuolella 24 tuntia, ja sitä oli ennen diskaamista koetettu elvyttää henkiin viiden tunnin ajan.

Toinen keuhko oli ollut kehosta irrotettuna  lähes 48 tuntia. Keuhkot liitettiin nukutetun sian verenkiertoon, minkä lisäksi keuhkorakkuloihin pumpattiin ilmaa. Sialle oli annettu hylkimisenestolääkettä, ettei keuhkojen ja sian veren välille syntyisi hylkimisreaktiota.

Keuhkojen liittäminen sikaan osoittautui erittäin tehokkaaksi keinoksi elvyttää keuhkot takaisin elämään. Ennen toimenpidettä kaikissa keuhkoissa oli ollut laajojakin solukuolemasta kieliviä alueita, mutta ne katosivat sen 24 tunnin aikana, jona ne olivat kiinni sioissa.

Keuhkoille tehdyt testit osoittivat, että ne kykenevät toimimaan kuten keuhkojen kuuluukin. Vaikka keuhkot eivät olleet täydellisiä, tutkijat uskovat, että ne olisivat olleet riittävän hyväkuntoisia kelvatakseen elinsiirtoon – jopa se keuhko, joka oli ollut lähes 48 tuntia ruumiin ulkopuolella.

Siat elinsiirtokeuhkojen ”kehona”

Tutkijoiden aiemmassa kokeeessa osoitettiin, että keuhkojen ”kehona” toimiminen ei ole sialle kivulias tai kärsimystä tuottava toimenpide. Tuossa tutkimuksessa sikoja ei nukutettu, vaan ne liikkuivat vapaasti ja jopa leikkivät, samalla kun niiden veri virtasi keuhkoon.

Tutkijoiden tavoitteena ei kuitenkaan ole käyttää elinsiirtokeuhkojen pelastuksena sikoja, vaan vastaanottajaa itseään.

Jos keuhko on mennyt odotuksen aikana huonoon kuntoon, se liitettäisiin heti vastaanottajan verenkiertoon, ja siirto toimitettaisiin vasta kun keuhko olisi osoittanut elpymisen merkkejä.

Lue myös: Elinsiirtoja tehdään yhä enemmän Suomessa – Nuorin elinluovuttaja oli vain 5-vuotias viime vuonna

Lue myös: Mitä tapahtuu tupakoitsijan keuhkoille, kun pitkäaikaisen tupakoinnin lopettaa? Näin nopeasti keho reagoi tupakkalakkoon

X