Siili tarvitsee apuasi juuri nyt

Jaa kaverilleTilaa Seura
Siiliin kannattaa salmonellavaaran takia koskea vain hanskat kädessä. © colourbox
Liian aikaisin talviunilta nousseen siilin pelastamiseen tarvitaan hanskat, pahvilaatikko ja kuumavesipullo.

Poikkeuksellisen lämmin kevät on herättänyt siilejä eri puolilla Suomea aivan liian aikaisin. Kesken talviunen herännyt siili ei selviydy yöpakkasista omin voimin, etenkään jos talvehtimispesään valunut vesi on kastellut eläimen.

Näin pelastat siilin:

1. Hanskat käteen

Käsittele siiliä varoen, mieluiten hansikkaat kädessä, sillä villisiili saattaa kantaa salmonellaa.

2. Käytä kuumavesipulloa

Vuoraa pahvilaatikko sanomalehdellä ja nosta siili varovasti laatikkoon. Sijoita laatikko lämpimään ja rauhalliseen paikkaan. Siili saattaa kärsiä hypotermiasta, joten lämpö on elintärkeää.

Jos siili on hyvin kylmissään, se tarvitsee lisälämpöä. Sijoita siilin laatikkoon pyyhkeeseen kääritty kuumavesipullo niin, että se pääsee tarvittaessa myös riittävän kauas lämmönlähteestä.

3. Turvota kuivamuona

Horroksesta herännyt siili on yleensä alipainoinen. Se tarvitsee nopeasti nestettä ja proteiinipitoista ravintoa selvitäkseen. Parhaan avun se saa kissan tai koiran purkkiruoasta. Tarjoa ruoka lämpimänä.

Myös veteen kostutettu kuivamuona on hyvää ravintoa. On tärkeää turvottaa kuivanappulat etukäteen, jotta ne eivät paisu siilin vatsassa.

Laita laatikkoon myös matala vesiastia. Siilille ei saa antaa laktoosipitoista maitoa. Siilin tulisi saavuttaa ainakin 800 gramman paino, jotta se selviäisi todelliseen kevääseen.

Ei lemmikiksi

Siilin pelastamisen ensisijainen tehtävä on mahdollistaa sen turvallinen horrostaminen kunnes kevät on edennyt niin pitkälle, että siili selviää luonnonoloissa. Villieläintä ei saa koskaan ottaa lemmikiksi, vaan kaikki hoitotoimenpiteet tähtäävät eläimen päästämiseen takaisin luontoon.

Lisätietoja siilien ensiavusta ja jatkotoimenpiteistä löydät osoitteesta www.siilikiikarissa.fi.

X