Siilit eivät viihdy korpien kätköissä – Siilien ruokinta on viisainta syksyllä, jolloin ne tarvitsevat paljon ravintoa talvea varten

Syksyllä siilit etsiskelevät puutarhoista rauhallisia risukasoja. Ruoka-apu voi pelastaa talvelta. Suomen siilipaljous on jonkin sortin arvoitus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siilien ruokinta on viisainta syksyisin, jolloin siilit tarvitsevat paljon ravintoa talvea varten.

Syksyllä siilit etsiskelevät puutarhoista rauhallisia risukasoja. Ruoka-apu voi pelastaa talvelta. Suomen siilipaljous on jonkin sortin arvoitus.
Teksti: Jere Malinen

Suomen ensimmäinen siilihavainto tehtiin vuonna 1916 Vladimirin eli Kalevankadulta. Sitä, kuinka tuo siili löysi tiensä Helsingin keskustaan Kampin kulmille, ei tiedetä.

Syyllinen tosin tiedetään. Ihminen.

Suomessa siili asustaa elinalueensa pohjoislaidalla. Näille nurkille se saapui ihmisen siirtämänä 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Perämeren pohjukasta Kainuun perukoille

Nykyään siilejä tavataan Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa Perämeren pohjukasta Kainuuseen ulottuvalla alueella. Joskus siilejä löytyy Lapista asti, mutta havaintojen on arveltu johtuvan ihmisten tekemistä siirroista.

Suomen siilipaljous on jonkin sortin arvoitus. Lajia tutkitaan laiskanlaisesti, eikä sen runsautta tai kannavaihteluita seurata yleisesti. Se tiedetään, että siilit viihtyvät korpien sijaan kuluttuuriympäristöissä.

Puutarhoista ja pihapiireistä piikkipallot mielivät rauhallisia piilopaikkoja, joista tuhertaa joka ilta yöllisille retkilleen.

Siilit tankkaavat talvea varten

Jos siilejä haluaa ruokkia, tarjoilla voi vettä, kaloja, punaista lihaa ja maapähkinöitä, ei maitoa. Kissanruoka on salainen ja sopiva herkku. Viisainta ruokinta on syksyisin, jolloin siilit tarvitsevat paljon ravintoa talvea varten.

Ruokinnan suurin riski piilee siinä, että samalla ruokakupilla saattaa käydä kymmenenkin siiliä. Syödessään ne sotkevat ja kakkaavat ja salmonella ja muut sairaudet ja loiset tarttuvat.

Ruokintapaikkoja voi olla useampia, jotta siilit välttyvät tappeluilta ja samalla myös tautitartunnoilta.

Talveksi siilille voi rakentaa pesälaatikon. Ohjeet löytyvät verkosta. Laiskempi puutarhuri haravoi syksyllä muhkeita lehtikasoja suojaisiin paikkoihin pensaiden alle ja rakennusten vierustoille. Siili valitsee lokakuussa niistä itselleen sopivimman horrospesäksi.

Anteliaan puutarhurin siilit palkitsevat aikanaan verottamalla hyönteisiä. Aikanaan puutarhan kiusakotilot saavat kyytiä terävähampaisten hyönteissyöjien käsittelyssä.

Lue myös: Mitä siili syö? Näin ruokit siiliä oikein – maito voi koitua herkkusuun kohtaloksi

X