Valtava sinisampi pyritään palauttamaan Itämereen yhteistyössä Viron kanssa – Jopa puoli miljoonaa poikasta istutetaan ja niiden vaellusta seurataan

Syksyllä 2023 Suomen merialueella pitäisi uiskennella Virossa varttuneita sinisampia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinisampia on istutettu aikaisemmin muun muassa Narvajokeen. Lokakuussa 2022 poikaset pääsivät sinne kokeilemaan onneaan.

Syksyllä 2023 Suomen merialueella pitäisi uiskennella Virossa varttuneita sinisampia.
Teksti: Jere Malinen

Suurin nyky-Suomen alueelta saatu kala on 152-kiloinen sinisampi. Se pyydystettiin Kokemäenjoesta 1914. Jo tuolloin uhanalaisella lajilla meni heikosti, sillä viimeinen varma sinisampihavainto Suomen aluevesiltä ajoittuu aikaan ennen toista maailmansotaa. Todennäköisesti Itämeren viimeinen yksilö pyydettiin Viron vesiltä 1996. Tämä rysään eksynyt kala oli 2,9 metriä pitkä ja painoi 136 kiloa.

Sinisampi kuuluu Itämeren luontaiseen lajistoon. Syinä sammen katoamiseen pidetään liikakalastusta, jokien patoamista ja vesien likaantumista.

Nyt laji pyritään palauttamaan takaisin Itämereen. Viron ja Suomen yhteisessä EU-hankkeessa sinisammen poikasia istutetaan Viron Pärnunjokeen ja Narvajokeen.

Istutusjoista sammet vaeltavat Itämereen useiden vuosien ajaksi, kunnes ne palaavat takaisin jokiin kutemaan. Sinisampien käyttäytymistä ja vaelluksia seurataan merkinnöin.

Vähintään puoli miljoonaa sinisammen poikasta istutetaan

Ensimmäiset sammet vapautettiin Narvajokeen lokakuussa.

”Perimmäisenä tarkoituksenamme on lisätä monimuotoisuutta ja luoda edellytykset sille, että sinisampi vakiintuisi Itämeren kalastoon ja pystyisi jälleen lisääntymään luontaisesti ilman istutuksia”, kertoo erikoistutkija Teppo Vehanen Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Vuoden 2027 loppuun asti ulottuvassa hankkeessa istutetaan vähintään puoli miljoonaa sinisammen poikasta. Istutusmateriaali hankitaan Saksasta. Osa sinisammen poikasista istutetaan vastakuoriutuneena, osa jatkokasvatetaan Virossa Põlulan kalankasvatuslaitoksessa. Luontoon vapautettujen poikasten vaellusta tutkitaan sekä radiolähetinseurannalla että merkitsemällä poikasia.

Merkitty sinisampi vaeltaa Suomen vesialueille

Merkittyjä sampia tulee vaeltamaan myös Suomen vesialueille, todennäköisesti noin vuoden kuluttua. Tämän vuoksi on tärkeää, että suomalaiset kalastajat ilmoittavat sampihavainnoistaan Luonnonvarakeskukselle.

Sinisammen selviytymisessä merellä ovat kalastajat avainasemassa. Sampi on rauhoitettu, mutta vaarana on joutua pyydyksiin kalastuksen sivusaaliina. Riskiä pyritään Luonnonvarakeskuksen mukaan minimoimaan kalastajia valistamalla.

Lue myös: Sinisampi oli kuningasten ruokaa – Näin kruunajaisten juhlamenu paljastui Itämereen uponneesta hylystä

sinisampi

Sinisampia tavattiin Itämerellä harvakseltaan vielä 1900-luvun alussa. Kuva: MVPhotos © MVPhotos

X