Sokea koivumittarin toukka on kuin kameleontti – Näin se löytää oikean värin ympäristöstään

Koivumittarin toukka tuntee ympäristön värin ihonsa kautta, osoittaa tuore tutkimus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koivumittarin toukka tuntee ympäristön värin ihonsa kautta, osoittaa tuore tutkimus.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Monet eläimet osaavat muuttaa väriään ympäristönsä mukaan. Tunnettuja esimerkkejä ulkomailta ovat kameleontit ja jotkin mustekalat ja kotimaassa kukkahämähäkki ja koivumittarin toukka.

Useimmat väriä vaihtavat eläimet aistivat ympäristön värit silmillään, mutta perhostoukkien kohdalla ei ole täysin selvää, näkevätkö ne värejä ollenkaan. Siksi tutkijat selvittivät koivumittarin toukilla, mihin niiden värinvaihto perustuu.

Ilman silmiä

Koivumittarin toukkien tiedetään vaihtavan väriään hyvin taidokkaasti vastaamaan sitä oksaa, missä ne sattuvat asustamaan. Värin vaihto ei tapahdu hetkessä, kuten mustekaloilla, vaan vie päiviä. Maastoväri auttaa niitä kuitenkin suojautumaan niitä monilta vihollisiltaan.

Liverpoolin yliopiston ja Max Planck -instituutin tutkijat selvittivät koivumittarin toukkien värinäköä kasvattamalla niitä laboratariossa erivärisiksi maalatuilla oksilla.

Oksat olivat valkoisia, vihreitä, ruskeita ja mustia. Jujuna oli, että osalla toukista silmät oli maalattu peittoon niin, etteivät ne nähneet mitään. Jos värinvaihto perustuu näköhavaintoon, silloin ne eivät olisi osanneet vaihtaa väriään.

Tulokset osoittivat kuitenkin päinvastaista. Vaikka toukat eivät nähneet mitään, ne vaihtoivat vaivattomasti väriään oksan väriseksi tai hakeutuivat oksalle, joka vastasi niiden omaa väriä.

Havaitsivatko toukat alustan värin sitten ihollaan? Vastaus näyttää olevan kyllä.

Kun tutkijat katsoivat toukan geenien aktiivisuutta, he havaitsivat, että toukan jokaisessa ihosoluissa oli sama väriä aistiva geeni kuin päässä. Lisäksi he havaitsivat, että värinvaihdon aikana väriä aistiva geeni oli ihosoluissa jopa aktiivisempi kuin päässä.

X