Tutkimus paljastaa, miksi harva päätyy spermanluovuttajaksi – Alun 11 700 ehdokkaasta vain alle neljä prosenttia hyväksyttiin luovuttajiksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Spermanluovuttajien elintapojen tulee olla terveelliset.
Spermanluovuttajan elintapojen tulee olla terveelliset. © iStock
Astronautiksi ei ole helppo päästä, mutta kovin on tiukka seula spermanluovutta­jillakin.

Tuoreessa brittitutkimuksessa selvitettiin ­ensimmäisen kerran spermanluovuttajien rekrytointia, ja tulokset olivat yllättävät. Alun 11 700 ehdokkaasta vain alle neljä prosenttia, eli noin neljäsataa miestä, hyväksyttiin luovuttajiksi.

Sheffieldin yliopiston tutkijoiden mukaan Englannin ­lapsettomuusklinikat ovat ­pitkälti Tanskasta tai Yhdysvalloista tuodun sperman ­varassa. Niinpä he halusivat selvittää, missä kohtaa prosessia ­ihmiset tippuvat prosessista pois. Tulokset olivatkin mielenkiintoisia.

Spermanluovuttajien joukosta yli puolet jättäytyi pois ennen kuin he ehtivät edes antaa näytettä. Lähes 20 prosenttia hylättiin, koska heillä oli jokin terveysongelma tai geneettinen sairaus. Noin 10 prosenttia hylättiin, koska he eivät täyttäneet elintapoja koskevaa kyselylomaketta. Toiset 10 prosenttia hylättiin sperman laadun vuoksi.

Pieni osa miehistä jouduttiin hylkäämään, koska he ­eivät ­halunneet luovuttaa henkilötietoja, joiden perusteella syntyvä lapsi voisi jäljittää heidät. Englannissa laki vaatii, että luovuttajan on oltava lapsen löydettävissä.

Spermanluovuttajat, joita tutkimuksessa etsittiin, eivät olleet kertaluovuttajia, vaan prosessissa sitouduttiin säännölliseen luovutukseen. Tämä tarkoittaa, että miehet sitoutuvat samalla säännöllisiin terveystarkastuksiin. Luovuttamisella voi olla luovuttajalle myös pitkäaikaisseurauksia, jos hänen siittiöistään syntyy lapsi tai lapsia.

Lue myös: Syväjää ei latistanut tehoa: Maailman vanhin sperma hedelmöittää yhä yhtä hyvin kuin tuore

X