Sukulaisuus muuttaa moraalia – Läheistä ei haluta paljastaa poliisille, vaan häntä rangaistaan itse

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sukulaisuus muuttaa moraalia
© istockphoto
Kun on tapahtunut murha tai pahoinpitely, meillä on tapana tuomita teot ja vaatia pahantekijälle rangaistusta. Mutta entä jos pahantekijä onkin oma läheinen: ystävä, puoliso tai oma lapsi?

Kysymys on tärkeä, sillä jokaisella pahantekijällä on joku läheinen. Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin tätä kysymystä yllättävin tuloksin.

Riippumatta rikoksen laadusta, ihmiset eivät halunneet uhrata sen takia suhdetta läheiseensä – riipumatta iästä, sukupuolesta tai poliittisesta suuntautumisesta.

”Olimme aika hämmästyneitä siitä, että ihmiset uskoivat suojelevansa läheisiään, vaikka nämä tekisivät pahojakin rikoksia”, sanoo toinen päätutkija Aaron Weldman.

Omakuvan suojelua

Michiganin yliopiston tutkijat testasivat kymmenessä koeasetelmassa, miten läheiset reagoivat, kun rikoksentekijä on läheinen tai lähiomainen. Heidän piti esimerkiksi vastata, ilmoittaisivatko he rikoksesta poliisille, jos tekijä olisi läheinen verrattuna siihen jos tekijä oli tuntematon.

Tulokset osoittivat, että tuntemattoman ollessa kyseessä, ihmiset vaativat tälle johdonmukaisesti asianmukaista rangaistusta. Mutta kun kyseessä oli läheinen, yllättävän monet olivat haluttomia ilmoittamaan asiasta poliisille – silloinkin kun ilmoittamatta jättäminen olisi ollut rikos sinänsä.

Tutkijat selvittivät myös, miten ihmiset ratkaisivat läheisen suojelun aiheuttaman moraalisen ristiriidan: he vastasivat, että he rankaisisivat pahantekijää itse.

Näin he saattoivat suojella omakuvaansa moraalisena ihmisenä samalla, kun he estivät rikoksen selvittämistä. Tutkijat myös havaitsivat, että ihmisten halu paljastaa lähiomainen poliisille lisääntyi, jos heidät saatiin katsomaan itseään ja omaa toimintaansa ulkopuolelta.

X