Tunnistatko eri sumut: siirtymäsumun, merisavun ja sekoitussumun?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sumu on joukko pieniä vesipisaroita. © 123 rf stock
Sumu on joukko pieniä vesipisaroita, jotka heikentävät näkyvyyttä. Sumusta puhutaan silloin, kun näkyvyys on alle kilometrin.

kysymys

Kevätaamuisin maisema saattaa peittyä harsomaisemaan sumuun. Mistä sumu saa alkunsa?

Usvan Neito

Vastaus

Sumu on joukko pieniä vesipisaroita, jotka heikentävät näkyvyyttä. Sumusta puhutaan silloin, kun näkyvyys on alle kilometrin.

”Sumua kehittyy, kun ilmassa oleva, näkymätön vesihöyry tiivistyy pisaroiksi kosteuden lisääntymisen tai lämpötilan laskun seurauksena”, kertoo meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteenlaitokselta.

Keväinen siirtymäsumu syntyy, kun maan päällä lämmennyt ilma virtaa maata viileämmän meren ylle. Auringon lämpö haihduttaa vesipisarat lopulta takaisin vesihöyryksi.

”Siirtymäsumu hälvenee sisämaassa usein jo aamupäivällä ja rannikkoseuduilla hieman myöhemmin.”

Jäähtyneen maanpinnan ulossäteilyn seurauksena syntyy säteilysumuja, joita esiintyy selkeinä syysöinä, mutta toisinaan myös keväisin.

Kun kylmää ilmaa sekoittuu kosteaan ilmaan, se aiheuttaa sekoitussumua, jota esiintyy erityisesti järvillä ja merenlahdilla kesä- ja syysöinä.

Lämpimän veden haihtuessa kylmään ilmaan syntyy haihtumissumua. Talvisin yleisin haihtumissumu on merisavu.

”Savusumu puolestaan koostuu yhdisteistä, joita muodostuu auringonvalon reagoidessa hiilivetyjen ja typen oksidien kanssa. Niitä vapautuu ilmaan esimerkiksi autojen pakokaasuista ja teollisuuden päästöistä.”

X