Suomen järvissä asustaa kuusi eri suursimpukkalajia – Tiedätkö, miksi simpukoita haluttiin istuttaa Suomen järviin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Jere Malinen
Suomen järvissä elää useita simpukkalajeja. © Jere Malinen
Vesissämme asustaa kuusi suursimpukkalajia. Joukossa on Suomen suurin nilviäinen.

1950-luvulla piisami oli Suomen tärkein riistaeläin, jonka ympärillä pyöri vahvana turkisteollisuus. Niinpä piisameja haluttiin lisää järviin. Eräs riistantutkijoiden ideoista oli istuttaa rapuja ja simpukoita vesistöihin, joissa oli niukasti piisameja. Tiedettiinhän rapujen ja järvismpukoiden olevan piisamien suurta herkkua.

Ajatus ei edennyt laskelmia pidemmälle, mutta paperilla suunnitelma näytti hyvältä: Rehevissä järvissä saattaa nimittäin mököttää neliömetrillä vieri vieressä jopa 200 järvisimpukkaa!

Rantasalmen Tuusjärven matalassa hiekkapoukamassa isoja simpukoita on siellä täällä.

Simpukkahan se, mutta mitä sorttia?

Kotona tietokirja kertoo Suomen vesissä piilottelevan kuusi liistakehampaista suursimpukkalajia. Niiden päälle on iso joukko muitakin simpukoita sekä se julkisuuden kipeä jokihelmisimpukka, joka aina paistattelee palstoilla.

Kalareissun rantalöytö paljastuu pikkujärvisimpukaksi. Se on Suomen yleisin suursimpukka. Viihtyy kuulemma kaikenlaisissa vesistöissä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta siivilöimällä sisäänsä pohjalla keijuvaa pieneliöstöä.

Vaikka se aikuisena jurnuttaa lähinnä liejussa, lapsuus on monimutkainen koetinkivi. Pelkästään isän ja äidin lisääntymisleikeistä, ajoittaisesta transsukupuolisuudesta ja lapsen loiselämästä on kirjoitettu yliopistokammioissa hyllyrivejä täyteen.

Uudempaa oppia on simpukoiden kyky puhdistaa vesistöä. Kovin tehokkaita ne eivät siinä ole, mutta ajatus on kaunis.

Sitten se simpukassa eniten maallikkoa kiinnostava asia, ikä. Lasken kalkkikuoren tummien ”talvilustojen” perusteella simpukan olevan ehkä 6–7-vuotias.

Kirja kertoo suursimpukoiden elävän 10–20-vuotiaiksi.

Lukemalla oppii muutakin mielenkiintoista. Eteläisen Suomen rehevissä pikkujärvissä asustaa Suomen suurin nilviäinen, isojärvisimpukka. Suurimmat niista voivat venähtää yli 20 sentin pituisiksi.

Lue myös: Tutkija Veli-Matti Väänänen kohtasi piisamin ensimmäisen kerran yli 50 vuotta sitten: ”Piisamille leudot eurotalvet ovat myrkkyä”

X