Suomenlahden silakat ovat laihtuneet - ”Suuri osa on niin laihoja, että ne kuolevat tai päätyvät petokalojen saaliiksi”

Silakoiden keho on ollut ympärysmitaltaan jopa niiden päitä pienempi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden keho on ollut ympärysmitaltaan jopa niiden päitä pienempi.

Silakoiden keho on ollut ympärysmitaltaan jopa niiden päitä pienempi.
Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Suomenlahdelta pyydetyt silakat ovat olleet harvinaisen hoikkia. Mistä se johtuu?

Kala-Kalle

Vastaus

Suomenlahden silakat ovat olleet poikkeuksellisen laihoja. Silakan pitäisi olla pulskimmillaan vatsansa kohdalta, mutta Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden keho on ollut ympärysmitaltaan jopa niiden päitä pienempi.

”Suomenlahdelle syntyi vuonna 2014 todella suuri kilohaililuokka. Kilohaili syö silakan tavoin eläinplanktonia, ja voimakkaampana lajina kilohaili on jättänyt silakan liian vähälle ravinnolle”, kertoo erikoistutkija Jari Raitaniemi Luonnonvarakeskuksesta.

”Myös vanhemmat kilohailit ovat kärsineet ravinnonpuutteesta, sillä nuoret yksilöt käyttävät ravintoa tehokkaasti saadakseen kasvuunsa tarvitsemaansa energiaa.”

Kilohailin lisääntymisen ansiosta koko Suomenlahden kalabiomassa on noin 20 prosenttia suurempi kuin normaalisti.

”Suomenlahdessa on enemmän kaloja, mutta ne ovat pienempiä kuin aikaisemmin. Suuri osa silakoista on niin laihoja, että ne kuolevat tai päätyvät petokalojen saaliiksi.”

Vaikka kilohaili on lisääntynyt myös Pohjanlahdella ja Selkämerellä, kasvu ei ole ollut suhteessa yhtä suurta kuin Suomenlahdella.

”Selkämerellä isot silakat ovat hyväkuntoisia ja noin 13 sentin mittaisia. Viime vuonna kuoriutuneita silakoitakin on Selkämerellä runsaasti.”

X