Kuuntele näyte! Aalto-yliopistossa kehitettiin superkuulon mahdollistava äänitekniikka – Keksinnöstä apua myös rottaongelmaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Äänitekniikan apu rottaongelmaan
Äänitekniikasta voisi olla apua myös rottaongelmaan. Ultraäänin viestivät rotat on helpompi löytää laitteen avulla. © iStock
Ihmisen kuuloaisti kattaa taajuudet 20 hertsistä aina 20 000 hertsiin saakka. Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden äänitekniikan, jonka avulla ihminen kykenee kuulemaan ääniä myös yli 20 000 hertsin taajuudella sekä havaita äänten suunnan.

Professori Ville Pulkin, Leo McCormackin & Raimundo Gonzalezin  äänitekniikan tutkimus on julkaistu Scientific Reports  -tiedejulkaisussa. Uudella audioteknologialla voi kuunnella muun muassa lepakoita:

”Käytimme tutkimuksessa ultraäänilähteenä lepakoita. Lepakoita on kuunneltu aiemminkin pienten laitteiden avulla. Nyt keksityssä teknologiassa on mahdollista kuulla myös äänilähteiden tulosuunnat eli esimerkiksi seurata lepakoiden lentämistä ja kuulla, missä ne ovat”, Aalto-yliopiston professori Ville Pulkki kertoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Lepakko

© iStock

Kuinka laite toimii?

Ultraääni tallennetaan laitteessa olevan pallon pinnalla olevilla mikrofoneilla. Mikrofonin signaaleista analysoidaan äänialue, jonka perusteella tiedetään, mistä eri ultraäänet tulevat. Tekniikka erottaa myös sen, kun ääni tulee ainoastaan yhdestä lähteestä.

”Mikrofoneja on oltava tarpeeksi, jotta tiedämme, mistä suunnasta ääni tulee. Mittaamme kuinka paljon milläkin puolella ääntä on. Välissä oleva pallo varjostaa ääntä”, Ville Pulkki kertoo Seuralle.

Signaalinkäsittelyn jälkeen ääni toistetaan kuulokkeilla heti. Signaalinkäsittely tehdään tietokoneella. Signaali tuodaan ihmisen korvan kuultaville taajuuksille ja toistetaan kuulokkeisiin niin, että ihminen pystyy havaitsemaan äänen suunnan.

äänitekniikan

Superkuulon mahdollistava pallo, jonka pinnalla on kuusi ultraäänille herkkää mikrofonia. © Ville Pulkki / Aalto-yliopisto

Alla oleva video avaa tutkimusprosessia ja tekniikkaa englanniksi (ääniefekti toimii vain kuulokkeilla):

Äänitekniikan hyödyt ja ilot

Uudesta audiokeksinnöstä on moneksi. Sitä voi hyödyntää ultraäänellä havaittavien putkivuotojen ja sähkölaitteiden vikojen paikantamisessa.

Äänitekniikasta voisi olla apua myös rottaongelmaan. Ultraäänin viestivät rotat on helpompi löytää laitteen avulla.

”Laitteen avulla voi kuulla, missä kulmissa taloa rottia on, tai missä viemärissä niiden ääniä kuuluu”, Pulkki sanoo.

Tekniikka tuo iloa myös lemmikkirottien ystäville:

”Lemmikkirottaharrastajat voisivat pitää keksinnöstä, sillä rottien nauru on havaittavissa ultraäänitekniikalla”, Pulkki kertoo.

Ultraäänilaitteesta voisi olla hyötyä myös sotatekniikassa, laitteella voisi kuulla esimerkiksi luodin lennon.

Korkeiden ultraäänien taajuuksien kuulemisen mahdollistava keksintö on toiminnaltaan ikään kuin kuulolaite.

”Tutkimme, voisiko laitetta käyttää yhdessä kuulolaitteen kanssa. Tutkimukset ovat vielä kesken”

Lue myös: Uskolliset pimeyden eläjät – Lepakot ovat viehättyneet Berliinin kujista

X