Synnytitkö ilman kivunlievitystä? Sinulla voi olla harvinainen geenimuunnos!

Tuoreessa brittitutkimuksessa on kaivauduttu pintaa syvemmälle naisten kipukokemukseen. Tulokset osoittavat, että naisten välillä oli eroja kipukynnyksessä ja kipujärjestelmän biologiassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Synnytitkö ilman kivunlievitystä?

Tuoreessa brittitutkimuksessa on kaivauduttu pintaa syvemmälle naisten kipukokemukseen. Tulokset osoittavat, että naisten välillä oli eroja kipukynnyksessä ja kipujärjestelmän biologiassa.
Teksti: Jani Kaaro

Synnytys on tunnetusti erittäin kivulias kokemus, mutta kivun kokeminen on myös hyvin yksilöllistä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa on kaivauduttu pintaa syvemmälle naisten kipukokemukseen vertailemalla ilman kivunlievitystä synnyttäneitä naisia kivunlievityksen valinneisiin.

Tulokset osoittivat, että naisten välillä oli eroja kipukynnyksessä ja kipujärjestelmän biologiassa.

Ilman kivunlievitystä synnyttäneillä tavallista korkeampi kipukynnys – mutta miksi?

Cambridgen yliopiston tutkimukseen värvättiin vajaat parisataa naista, jotka olivat synnyttäneet lapsen ilman kivunlievitystä viimeisen kolmen vuoden aikana.

Heiltä otettiin dna-näytteet, ja lisäksi noin 40 naista osallistui kipukynnystä mittaaviin testeihin. Kontrolliryhmässä oli vastaava määrä naisia, jotka olivat pyytäneet kivunlievitystä.

Kipukynnystä mittaavat testit antoivat jo viitteitä siitä, että näillä kahdella ryhmällä on selvä ero kivun kokemisessa. Naiset, jotka eivät tarvinneet kivunlievitystä synnyttäessä, kestivät verrokkeja huomattavasti paremmin kuumaa, kylmää ja mekaanista puristusta.

”On hyvin epätavallista, että nainen ei pyydä kivunlievitystä synnytyksen aikana”, tutkimuksen johtaja, professori Michael Lee, toteaa Cambridgen yliopiston lehdistötiedotteessa.

”Kun testasimme heitä, oli selvää, että heidän kipukynnyksensä oli tavallista korkeampi.”

Lue myös: Ovatko vauvan valepotkut totta? ”Nainen raportoi tunteneensa valepotkuja vielä 28 vuotta synnytyksen jälkeen”

Syynä geeni KCNG4?

Synnytys ilman kivunlievitystä

Harva nainen haluaa kokea synnytyksen ilman kivunlievitystä.  © iStock

DNA-näytteiden analysointi paljasti, mihin kipukokemuksen erot perustuivat. Monilla naisilla, jotka eivät tarvineet kivunlievitystä, oli harvinainen muunnos geenissä nimeltä KCNG4. Arviolta joka sadas ihminen on tämän muunnoksen kantaja.

Geenin tuottama proteiini on osa järjestelmää, jonka kautta kipu kulkeutuu hermosoluja pitkin aivoihin. Muunnos aiheuttaa sen, että kipusignaali ei kulje hermosoluissa normaalisti eteenpäin. Jotta se pääsisi eteenpäin, kivun on oltava tavallista voimakkaampaa. Siksi muunnoksen kantajat kestävät kipua tavallista paremmin.

Lue myös: Ulostamisvaikeudet alkoivat synnytyksen jälkeen – ja sekoittivat Ingan elämän: ”Avoimuus helpottanut ahdistustani”

X