Syö omenaa! Näin paljon saat bakteereja samalla

Jaa artikkeli
Omenan bakteerit
© Kristiina Kurronen / Kuvaryhmä / Skoy © Kristiina Kurronen / Kuvaryhmä / Skoy
Tulokset osoittivat, että omenassa on rikas bakteerilajisto. Jos syöt omenan kokonaan, saat sen mukana noin sata miljoonaa bakteeria.

Omenassa on vitamiineja ja hivenaineita, mutta kylkiäisenä tulee myös valtava määrä bakteereja. Näin todetaan itävaltalaisen Grazin yliopiston tutkimuksessa, jossa on ensimmäisen kerran selvitetty omenoiden bakteerikantaa.

Bakteereita kerättiin omenan kuoresta, hedelmälihasta, siemenistä, puisesta hedelmäperästä – jonka varassa omena roikkuu puussa – sekä verhiöstä, jossa alunperin on ollut omenan kukka. Näytteitä otettiin tavallisista omenoista sekä vastaavan kokoisista luomuomenoista.

Kokonaisessa omenassa miljoona bakteeria

Tulokset osoittivat, että omenassa on rikas bakteerilajisto. Jos syöt omenan kokonaan, saat sen mukana noin sata miljoonaa bakteeria.

Suurin osa bakteereista sijaitsee kuitenkin siemenkodassa; jos heität sen pois, menetät samalla 90 miljoonaa bakteeria. Toiseksi eniten bakteereja oli hedelmälihassa.

Bakteerikanta riippuu kasvatusmenetelmästä

Kasvatusmenetelmät vaikuttivat myös omenoiden bakteerikantaan. Luomuomenoissa oli paljon rikkaampi lajisto kuin tavallisissa omenoissa. Lähes kaikissa tavallisissa omenoissa oli Escherichia-Shigella-ryhmän bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle suolistoinfektioita, mutta luomuomenoissa niitä ei ollut lainkaan.

Sen sijaan luomuomenoissa oli Lactobacillus-ryhmän bakteereja, jotka ovat hyödyksi terveydelle, mutta tavallisissa omenoissa niitä ei ollut lainkaan. Lisäksi luomuomenoissa oli bakteereja, joita tarvitaan esimerkiksi mansikan tuoksun biosynteesissä, joten ne voivat vaikuttaa myös omenan makuun.

X