Syöpää tuhoavien puolustussolujen määrää voi lisätä liikkumalla vain kymmenen minuuttia päivässä

Turun yliopiston tutkimuksessa todistettiin, että lyhytkestoinenkin liikunta lisää syöpäsoluja tappavien puolustussolujen määrää syöpäpotilaiden verenkierrossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syöpäpotilaille suositellaan 30 minuutin reipasta liikkumista kolme kertaa ja lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Tiia Koivulan tutkimuksessa todettiin vain kymmenen minuuttia kestävän sykettä nostavan liikunnan auttavan syövän taltuttamisessa.

Turun yliopiston tutkimuksessa todistettiin, että lyhytkestoinenkin liikunta lisää syöpäsoluja tappavien puolustussolujen määrää syöpäpotilaiden verenkierrossa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Petteri Orpon johtamien hallitusneuvotteluiden Osaava Suomi -neuvottelupöydässä pohditaan, kuinka paljon määrärahaa pitäisi varata kansalaisten liikunnan edistämiseen.
Turun yliopiston biolääketieteen kandidaatti tutkija Tiia Koivulan tuoreen tutkimuksen tulokset korostavat rahoituksen merkitystä.

Tutkimuksessa selvisi, että syöpä ja liikunta kannattaa yhdistää. Liikunnan terveyshyödyt eivät rajoitu vain yleiskunnon parantumiseen sekä sydän- ja verisuonitautien vähenemiseen. Tutkimuksessa todistettiin, että jo lyhytkin liikunta auttaa syöpäpotilaiden hoidossa.

Liikunnan hyödyt syövän hoidossa huomattu jo aiemmin

Jo aikaisempien, alustavien, tutkimuksien myötä on tiedetty, että liikunta parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua ja vähentää syövän ilmenemisen riskiä.

”Tiedetään, että liikunta vähentää syövästä ja syöpähoidosta johtuvia oireita. Esimerkiksi ahdistuneisuutta, masennusta ja väsymystä. Liikunta myös parantaa fyysistä kuntoa, mikä voi auttaa kestämään syöpähoitoja”, Tiia Koivula sanoo.

Aikaisempien tutkimuksien pohjalta myös tiedettiin, että syövän ennuste on parempi, kun syöpään sairastunut liikkuu.

Eläinkokeissa on havaittu, että elimistön puolustussolut pääsevät liikunnan ansioista paremmin kasvaimen läheisyyteen ja ovat aktiivisempia tuhoamaan syöpäsoluja.

Koivula ei tutkinut valkosolujen liikkumista, vaan pyrki selvittämään vaikuttaako lyhytkin liikuntasuoritus valkosolujen määrään syöpäpotilaiden verenkierrossa.

Syöpä ja liikunta -tutkimus tehtiin kuntopyöräilemällä

Kahdessa osatutkimuksessa tutkittiin kahdeksaa lymfooma- eli imukudossyöpäpotilasta ja kahtakymmentä rintasyöpäpotilasta, joilla syöpähoidot eivät olleet vielä alkaneet. Lymfoomapotilaat olivat 20–69-vuotiaita ja rintasyöpäpotilaat 37–73-vuotiaita.

”Tutkimus tehtiin ottamalla verinäytteet potilaalta ennen ja jälkeen kymmenen minuuttia kestävän kuntopyörän polkemisen. Tavoitteena oli, että polkeminen vastasi kevyttä tai keskiraskasta liikuntaa. Tärkeintä oli, että potilaat jaksoivat polkea kymmenen minuuttia putkeen uupumatta”, Koivula kertoo tutkimuksesta.

Tutkimuksessa verrattiin elimistön puolustussolujen, eli valkosolujen, määriä ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen.

Valkosolut syntyvät ihmisen luuytimessä selkärangassa. Syöpäsoluja tuhoavat tappaja T-solut ja luonnolliset tappajasolut ovat valkosoluja, jotka kuuluvat lymfosyytteihin. Ne taistelevat syöpää vastaan samalla tavalla kuin viruksia vastaan, erittämällä myrkyllisiä aineita.

Liikunta nosti tutkittavien syöpäpotilaiden tappajasolujen määrää

Tutkimuksessa huomattiin, että liikunnan aikana lymfoomapotilailla tappaja T-solujen sekä luonnollisten tappajasolujen määrää kasvoi verenkierrossa.

Rintasyöpäpotilailla liikunta lisäksi nosti valkosolujen kokonaismäärää sekä väliluokan monosyyttien ja B-solujen määrää.

”Niiden merkitystä syövässä ei ole tutkittu yhtä paljon kuin esimerkiksi tappaja T-solujen. Yleisesti ajatellaan, että B-solut auttavat tappaja T-solujen ja luonnollisten tappajasolujen toimintaa niin, että ne pystyisivät paremmin tappamaan syöpäsoluja.”

Hyötyliikunta riittää puolustussolujen lisääntymiseen

Tiia Koivulan tutkimuksessa potilaat saivat valita kuntopyörän vastuksen niin, että pyöräily vastasi kevyttä tai keskiraskasta liikuntaa.

”Todennäköisesti lyhyellä pyöräilymatkalla tai kävelyllä esimerkiksi töihin tai kauppaan saadaan samanlaiset vasteet aikaan. Kunhan syke nousee hieman.”

Yleisesti syöpäpotilaille suositellaan keskiraskasta liikuntaa vähintään 30 minuuttia kolme kertaa viikossa ja lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Näiden ajatellaan vähentävän sivuoireita ja parantavan fyysistä kuntoa.

”Tutkimuksessani pelkkä kymmenen minuutin sykettä nostava liikunta kasvatti syöpäsoluja tappavien valkosolujen määrää veressä”, tutkija toteaa.

X