Syväjää ei latistanut tehoa: Maailman vanhin sperma hedelmöittää yhä yhtä hyvin kuin tuore

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maailmanvanhhin sperma on elinvoimaista syväjäästä huolimatta.
© iStock
Tutkijat ovat ihmeissään: hedelmöitysprosentti vanhalla spermalla oli yhtä hyvä kuin on totuttu näkemään tuoreella spermalla.

Australiaiset tutkijat ovat onnistuneet keinohedelmöittämään pässien pakastetuilla siittiöillä yli 30 uuhta. Asia ei muuten olisi huomionarvoinen, mutta siittiöt oli pakastettu jo vuonna 1968, eli ne olivat viettäneet syväjäässä viimeiset viisikymmentä vuotta.

Kyseessä on eräänlainen maailmanennätys

Koskaan aiemmin näin vanhaa spermaa ei ole sulatettu tai käytetty keinohedelmöityksessä. Se, että siittiöt olivat hedelmöityskelpoisia, oli jo sinänsä yllättävää, mutta vielä yllättävämpää oli, että hedelmöitysprosentti vanhalla spermalla oli yhtä hyvä kuin on totuttu näkemään tuoreella spermalla.

Pässien siitiöt eivät siis vaikuttaneet vahingoittuneen pitkän säilytyksen aikana.

Siittiöiden ikä selville jälkikasvusta?

Tutkijat myös vertailivat vanhan ja uuden sperman suorituskykyä mikroskoopin alla eivätkä he löytäneet niiden väliltä mitään merkittävää eroa.

Tutkijoiden mukaan siittiöiden iän olisi kenties voinut arvata jälkikasvusta. Ne olivat nimittäin poimuisia, mikä heijastelee jalostuksen päämääriä puoli vuosisataa sitten.

Poimuiset lampaat tuottivat enemmän villaa, mutta tästä ominaisuudesta haluttiin eroon, koska sillä oli lampaan kannalta negatiivisia terveysvaikutuksia, ja nykyään ominaisuus on harvinaistunut.

Alkuperäiset näytteet olivat peräisin neljältä pässiltä, joista yksi oli vuonna 1963 syntynyt Sir Freddie.

'Sir Freddie,' one of the original semen donors, in 1969.

Sir Freddie vuonna 1969. © Courtesy of the Walker family

X