Tutkimus: Näin tappava hyljevirus leviää pohjoisen merijään sulaessa

Jaa artikkeli
Juovahylje tarkkailee jäällä.
Juovahylje tarkkailee jäällä. © NOAA Fisheries, Polar Ecosystems Program
Hyljevirus leviää, kun merijäätä on vähän. Silloin merinisäkkäät pääsevät kulkemaan uusille elinalueille ja vievät virusta mukanaan.

Vuonna 2004 tutkijat löysivät Alaskan merisaukoilta morbilliviruksiin kuuluvan PDV-viruksen. Löytö herätti tutkijoissa kovasti päänvaivaa, sillä hyljevirus tunnettiin kyllä Pohjois-Atlantilta, mutta sitä ei koskaan oltu tavattu Tyyneltämereltä.

Miten hyljevirus oli yhtäkkiä päätynyt Alaskan merisaukkoihin?

Vastaus on nyt julkaistu tuoreessa Scientific Reports -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa. Sen mukaan hyljevirus lisää elinaluettaan pohjoisen merijään sulaessa.

Kun merijäätä on vähän, merinisäkkäät pääsevät kulkemaan uusille elinalueille ja vievät virusta mukanaan.

PDV-virus on vanha tuttu eurooppalaisille hyljetutkijoille. Se on aiheuttanut Pohjois-Atlantilla suuria epidemioita, joissa on kuollut kerralla kymmeniätuhansia hylkeitä.

Se infektoi muitakin merinisäkkäitä, mutta kuolleisuus on tiettävästi suurinta hylkeillä.

Virukset yhteydessä merijäähän

Kalifornian yliopiston tutkijat ottivat näytteitä yli 2600 merinisäkkäästä ja selvittivät näytteistä viruksen esiintymistä eri vuosina. Aineistoa kertyi viidentoista vuoden ajalta ja sitä vertailtiin tietoihin merijään kattavuudesta eri vuosina.

Tulokset osoittivat, että viruksen esiintyminen oli yhteydessä merijäähän. Vuosina, jolloin merijään määrä oli alhainen, viruksen määrä aineistossa lisääntyi ja liikkui länteen päin.

Leviämisen kannalta tärkeitä vuosia olivat etenkin 2003 ja 2009.

Hyljevirus leviää, kun merijäätä on vähän. Silloin merinisäkkäät pääsevät kulkemaan uusille elinalueille ja vievät virusta mukanaan.

Hyljevirus leviää, kun merijäätä on vähän. © iStock

Lisääntyvätkö hyljekuolemat?

Jos pohjoinen merijää edelleen kutistuu, mahdollisuudet tämän viruksen ja muiden merinisäkkäiden taudinaiheuttajien leviämiselle lisääntyvät.

Se voi tietää tuntuvia hyljekuolemia Pohjois-Amerikan länsirannikolla.

Lue myös: Älä silitä hyljettä tai suloista kuuttia! Kivulias traanimyrkytys on saanut hylkeenpyytäjät jopa lyömään kirveellä sormensa irti

X