Arkeologit löysivät lasittunutta hiekkaa: Tappoiko mammutit sittenkin komeetta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tutkijat odottivat löytävänsä merkkejä siirtymästä maanviljelyskulttuuriin. Kuvassa mammutteja.
Tutkijat odottivat löytävänsä merkkejä siirtymästä maanviljelyskulttuuriin. Kuvassa mammutteja. © istockphoto
Maapallon ilmasto viileni äkillisesti 12 800 vuotta sitten. Miksi? Tuore löytö nostaa jälleen esiin komeettateorian.

Teorian mukaan maapallon viileneminen olisi johtunut planeettaan osuneesta komeetasta. Komeetta olisi nostanut ilmakehään niin paljon pölyä ja tuhkaa, että auringon lämmittävä vaikutus olisi heikentynyt merkittävästi.

Teoriasta ei kuitenkaan vallitse yksimielisyyttä: osa paleontologeista vastustaa teoriaa kiivaasti. Komeetan törmäyksestä ei myöskään ole erityisen painavia todisteita – ellei sellaiseksi lasketa yllättävää löytöä Syyriasta.

Lue myös: Tiesitkö? Kala oli Saharan asukkien perusruokaa vuosina 10 200–4 650 eaa.

Lasittunutta hiekkaa

Löytö on peräisin Abu Hureuyan kaivauksilta. Tarina on erikoinen, sillä kaivaukset tehtiin vuosikymmeniä sitten. Nykyään alue on suuren tekojärven alla, on ollut jo 1970-luvulta lähtien.

Kun arkeologit kaivoivat museossa säilytetyn materiaalin esiin ja tarkastelivat 12 800 vuotta vanhoja kerrostumia, he odottivat löytävänsä merkkejä siirtymästä maanviljelyskulttuuriin.

Niitäkin he toki löysivät, mutta he löysivät myös lasittunutta hiekkaa. Lasin analyysi osoitti, että sen syntyminen on vaatinut äärimmäisen korkeita lämpötiiloja – niin korkeita, ettei salamanisku tai tulivuori riittänyt sitä selittämään.

Kylä oli palanut tuhkaksi sekunneissa

Tutkijoiden mukaan lämpötila olisi voinut sulattaa auton täydellisesti yhdessä minuutissa. Kylä, joka paikalla on ollut, oli palanut tuhkaksi sekunneissa.

Tutkijoiden mukaan tällaisen lämpötilan on voinut aiheuttaa vain suuren taivaankappaleen törmäys. Siksi ajankohta on mielenkiintoinen: se on tapahtunut juuri ennen maapallon viilenemistä.

Tutkijat epäilevät että maapallolle osunut komeetta hajosi osiin, ja yksi niistä osui Syyriaan Abu Hureyran alueelle.

Lue myös: Kohoavan maan komea rannikko on Suomen ainoa luonnonperinnönkohde

Lue myös: Tutkimus: Ajaako aurinkomyrsky valaat rannalle kuolemaan?

Aurinkomyrsky ja komeetta

© Science@NASA © Science@NASA

X