Tee hyvää aivoille – Anna niiden palautua, äläkä tee mitään! Mieli kiittää vaikka takaraivo raksuttaakin

Aivot nauttivat, kun ne saavat lepo- ja palautumisaikaa muulloinkin kuin nukkuessa. Nykyihmiselle voi olla hankalaa olla tekemättä mitään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Aivot nauttivat, kun ne saavat lepo- ja palautumisaikaa muulloinkin kuin nukkuessa. Nykyihmiselle voi olla hankalaa olla tekemättä mitään.
Teksti: Jukka Vuorio

Elämän tyhjät hetket ja mitääntekemättömyys tekevät aivoille hyvää, ne ovat aivojen ja mielen hyvinvoinnille tärkeää ja kehittävää aikaa. Kun malttaa laskea älypuhelimen käsistään, istua alas ja vaikkapa katsoa ikkunasta aukeavia maisemia, pääsevät aivot vihdoin raksuttamaan oppimansa tiedon järjestelyn, yhdistelyn ja varastoinnin parissa.

”Näennäisen tyhjäkäynnin aikanakin aivot koko ajan järjestelevät tietoa ja tallentavat asioita muistiin. Voi sanoa, että takaraivossa raksuttaa jatkuvasti”, kertoo psykologi Hanna Siefen.

Hän on oppimisen asiantuntija, joka tunnetaan myös podcastaajana ja tietokirjailijana.

Uteliaisuus on kehittymisen työkalu

Hanna Siefenin tietokirja Uteliaisuuden taito – kun oppiminen on tietämistä tärkeämpää julkaistiin tänä vuonna. Yksi kirjan viesteistä on, että kehittymisen keskeisin työkalu on uteliaisuus. Se on ehtymätön luonnonvara, jos sille antaa arjessaan mahdollisuuksia ja tilaa, eikä tukahduta sitä esimerkiksi sosiaalisella medialla ja äänikirjoilla.

”Kirjaa kirjoittaessani varasin aivan tietoisesti hetkiä, jolloin en pitänyt älypuhelinta mukanani, että saisin paremmin oltua omien ajatusteni kanssa. Se suo mahdollisuuksia ideoiden syttymiselle.”

Oppimisen lisäksi tyhjät hetket ovat olennaisia myös palautumisen kannalta.

Tee hyvää aivoille tekemättä mitään

Nykyihmiselle voi kuitenkin olla äärimmäisen hankalaa olla kirjaimellisesti tekemättä mitään. Esimerkiksi television katselu sohvalla pötköttäen ei ole mitääntekemättömyyttä, sillä Hanna Siefenin mukaan tv-ohjelma ärsyketulvallaan kuormittaa aivokapasiteettia.

Tyhjien hetkien ärsykkeiden minimoinnista ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä.

”Toisaalta se, mikä tarkkaan ottaen on mitääntekemättömyyttä, voi mennä hiusten halkomiseksi. Kyllä hauskan ohjelman katsominen myös palauttaa ja rentouttaa”, Hanna Siefen huomauttaa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/21.

Lue myös: Näin saavutat tavoitteesi ja onnistut muutoksessa – Raivaa esteet, tunnista sudenkuopat ja muistathan maltin matkalla päämäärään!

X