Ahdistavatko maailman tapahtumat? Tutkimuksen mukaan nämä kaksi arkista asiaa lisäävät hyvinvointia

Maailmantapahtumat tuottavat jopa liian suurta ahdistusta, mutta sitä voi yrittää torjua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Espanjalaistutkimus perehtyi siihen, mikä auttaa selviytymään arjessa. Esimerkiksi harrastusten, sosiaalisten kontaktien ja rutiinien yhteys mielenterveyden kohentumiseen oli heikko.

Maailmantapahtumat tuottavat jopa liian suurta ahdistusta, mutta sitä voi yrittää torjua.
Teksti: Jani Kaaro

Sen jälkeen kun Venäjä helmikuussa ­hyökkäsi Ukrainaan, monet suo­malaiset ovat miettineet, miten säilyttää mielenrauhansa ahdistavien uutisten keskellä. Monesti on myös kuultu ehdotus, että uutisten välttäminen tai niiden katselun rajoittaminen kannattaa.

Nyt tuore tutkimus vahvistaa, että ehdotus ei ole ­hassumpi. Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan ole peräisin Ukrainan sodasta vaan sitä edeltäneestä katastrofista – koronaviruspandemiasta.

Koronaviruspandemia ­aiheutti suurta ahdistusta monissa ihmisissä, etenkin maissa, joissa ihmisten liikkumista ja sosiaalista ­kanssakäymistä rajoitettiin voimakkaasti. Espanjalaiset tutkijat halusivat selvittää, mitkä selviytymisstrategiat auttoivat parhaiten – ja ­olivatko ne samoja, joita virallisesti suositeltiin.

Tutkimus on ­ainutlaatuinen myös siinä, että se ­perustuu pitkäaikaiseen seurantaan. Toisin sanoen, siinä lähes tuhat espanjalaista raportoi tutkijoille selviytymistavoistaan ja mielialastaan kahden viikon välein vuoden kestävän tutkimusjakson aikana.

Kaksi oli yli muiden

Kun vuoden kestävä seuranta oli ohitse, tulokset olivat yllättäviä – varsinkin siinä mielessä miten vähäisessä määrin viralliset ohjeet vaikuttivat ­ihmisten selviytymiseen.

Monissa maissa ihmisiä kehotettiin pitämään yhteyttä ystäviin, pitämään kiinni rutiineista ja harrastamaan jotakin. Sosiaalisten kontak­tien, rutiinien ja harrastusten uskottiin tuovan ihmisten elämään merkitystä, ja merkitys lisäisi ihmisten hyvinvointia.

Näiden sijasta tutkimuksessa nousi kaksi strategiaa yli muiden: terveellinen syöminen ja uutisten välttäminen. Näiden jälkeen tulivat kuntoilu, ulkona liikkuminen ja riittävä veden juonti. Harrastusten, sosiaalisten kontaktien ja rutiinien yhteys mielenterveyden kohentumiseen sen sijaan oli heikko.

Uutisten intensiivisen ­seuraamisen negatiiviset ­vaikutukset on havaittu myös tutkimuksessa, jossa seurattiin israelilaisten ­altistumista ­Gazan sodan uutisoinnille. Siinäkin uutisten seuraaminen lisäsi ihmisten ahdistuneisuutta.

Lue myös: Ahdistus tulevasta kalvaa – Piispa Mari Leppänen ja psykologi Pirkko Lahti neuvovat, miten toivoa ja voimaa saa arjesta ja ajatusten jakamisesta

X