Tiesitkö: illan tullen myös puut vaipuvat lepoon

Koivut alkavat nuokkua illan tullen. Mistä se johtuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koivut alkavat nuokkua illan tullen. Mistä se johtuu?
Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Koivut alkavat nuokkua illan tullen. Mistä se johtuu?

Pellonpientareen unilukkari

Vastaus

Kun aurinko laskee, niin koivu alkaa vaipua: puun oksat joko painuvat alas tai kääntyvät sivulle. Koivu alkaa taas oieta auringon noustessa ja oksat kohoavat lepoa edeltäneeseen asentoonsa.

”Liike on pieni. Oksat liikkuvat viisi metriä korkeassa puussa vain 5–10 cm:n verran”, kertoo Maanmittauslaitoksen vanhempi tutkija Eetu Puttonen.

Taannoin julkaistussa tutkimuksessa itävaltalais-suomalais-unkarilainen työryhmä selvitti täysikasvuisen koivun unirytmin käyttämällä laserkeilauksella mitattua pistepilvisarjaa.

”Lehdet ja oksat nuokahtavat siten, että alin piste saavutetaan muutama tunti ennen auringonnousua. Aamulla puun alkuperäinen asento palautuu parissa tunnissa.”

Vielä ei ole tutkittu sitä, johtuuko koivun nuokkuminen auringonvalosta tai puun omasta ”sisäisestä kellosta”, jota auringonvalo säätelee.

Sitäkään ei varmuudella tiedetä, miksi koivu vaipuu iltaa myöten lepoon. Puttosen mukaan syy saattaa olla puun sisäisen vesitasapainon säätelyssä.

”Koivu haihduttaa nestettä solukostaan ja lehdistään. Haihtumisen määrä todennäköisesti vaihtelee eri vuorokaudenaikoina.”

Koivu on tähän mennessä ainoa puulaji, jonka unirytmistä on saatavilla tutkimustietoa.

”Jatkossa selvitetään mahdollisesti myös muiden puulajien unirytmejä. Havupuiden rytmi poikkeaa todennäköisesti merkittävästi lehtipuista ja pensaista.”

X