Tiesitkö? Ilmansaasteet ja äidin hengittämät pienhiukkaset tunkeutuvat sikiöön – terveysvaikutuksia voi vain arvailla

Sikiöasteella elimistö on vasta kehittymässä ja haavoittuvimmillaan erilaisten häiriötekijöiden vaikutuksille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© istockphoto

Sikiöasteella elimistö on vasta kehittymässä ja haavoittuvimmillaan erilaisten häiriötekijöiden vaikutuksille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Tutkijat ovat ensimmäisen kerran kyenneet osoittamaan vedenpitävästi, että ilman pienhiukkaset siirtyvät istukan kautta sikiöön. Ilmiön terveysvaikutuksia voi vain arvailla. Sikiöasteella elimistö on vasta kehittymässä ja haavoittuvimmillaan erilaisten häiriötekijöiden vaikutuksille.

Ilmansaasteiden haitallinen vaikutus ihmiselimistöön on tiedetty jo pitkään. Ilmansaasteet altistavat ihmisen korkealle verenpaineelle, sydän- ja keuhkosairauksille ja ennenaikaiselle kuolemalle.

Toisissa tutkimuksissa taas on havaittu, että ilmansaasteet lisäävät keskenmenon, keskosuuden ja alhaisen syntymäpainon riskiä. Ei ole kuitenkaan tiedetty alkaako altistus jo sikiöaikana, jolloin lapsi on haavoittuvimmillaan, vai vasta syntymän jälkeen.

Ilmansaasteet ovat uhka ihmiselle

Ilman pienhiukkaset siirtyvät istukan kautta sikiöön.

Tutkimuksessa pienhiukkasia löytyi kaikista naisen istukoista.

Belgialaisessa tutkimuksessa pienhiukkasia etsittiin 25 tupakoimattoman naisen istukoista – ja niitä löytyi kaikista. Pienhiukkasia löytyi nimenomaisesti sikiön puolelta istukkaa, mikä tarkoittaa, että ne erittäin todennäköisesti siirtyvät sikiön verenkiertoon.

Äideillä, jotka elivät valtateiden lähellä, oli keskimäärin 20 000 pienhiukkasta kuutiomillimetrissä istukkaa. Jos äidit asuivat kauempana valtatiestä, pienhiukkasten määrä laski 10 000 hiukkaseen kuutiomillimetrissä.

Kaikki äidit asuivat Hasseltin kaupungissa, joka ei ole erityisen saastuttava kaupunki. Voi vain kuvitella, millaisia tuloksia saisi intialaisista kaupungeista, joiden ilman hengittämistä on verrattu savukeaskin polttamiseen päivässä.

Ryhmä tutki myös keskenmenoon päättyneen istukan ja havaitsivat, että pienhiukkasia löytyy jo 12-viikkoisilta sikiöiltä. Aiemmin sama ryhmä on osoittanut, että esikouluikäisten lasten virtsasta löytyy 10 miljoonaa pienhiukkasta millilitrasta, eli pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkoista kaikkialle elimistöön.

Lue myös: Tähän on tultu! Ilmansaasteet ovat uhka myös ihmisen älykkyydelle

Suomen Kuvalehti: Ilman pienhiukkaset tappavat Suomessa enemmän kuin alkoholi tai liikenne

X