Tiesitkö? Maapallolla on kolkka, jossa ei mikään elollinen selviä

Dallolin kuumat lähteet ovat jo pintapuolisestikin elämälle vierasta seutua. Ne sijaitsevat keskellä ei-mitään, tulikuumalla aavikolla, jossa yli 45 asteen lämpötilat ovat normaali ilmiö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dallolin alueella käy nykyään vuosittain satoja turisteja ja paikalliset ovat hakeneet sieltä suolaa vuosisatojen ajan.

Dallolin kuumat lähteet ovat jo pintapuolisestikin elämälle vierasta seutua. Ne sijaitsevat keskellä ei-mitään, tulikuumalla aavikolla, jossa yli 45 asteen lämpötilat ovat normaali ilmiö.
Teksti:
Jani Kaaro

Dallolin kuumat lähteet Etiopiassa ovat maailmankuulu nähtävyys. Jos siellä joskus vierailee ja luo silmäyksen värikkäisiin lähteisiin, kannattaa uhrata ajatus myös maapallon monimuotoiselle elämälle.

Dallolin kuumissa lähteissä maapallon elämä nimittäin kohtaa rajan, jossa se ei enää tule toimeen. Seudun kuumat lähteet ovat kenties ainoa paikka maapallolla, jossa ei ole mitään elämää. Edes pienimmät ja sitkeimmät mikrobit eivät kykene elämään siellä.

Magnesiumsuolot denaturoivat biologisia molekyyleja

Dallolin kuumat lähteet ovat kiehuvia pätsejä, hypersuolaisia ja hyperhappamia ja ne puskevat ympäristöön myrkyllisiä kaasuja.

Aiemmin tänä vuonna julkaistiin tutkimus, jonka mukaan kuumista lähteistä olisi löytynyt mikrobeja, mikä herätti kiinnostusta maailmalla. Nyt ranskalais-espanjalainen tutkijaryhmä on käynyt alueen kuumat lähteet huolellisesti läpi ja toteaa, että aiempi tutkimus oli väärässä. Lähteissä ei ole mitään elämää.

Elämän puuttuminen kuumista lähteistä ei ole ihme. Suurin este elämälle näyttää olevan kuumien lähteiden sisältämät magnesiumsuolot, jotka denaturoivat biologisia molekyyleja.

Jos jokin mikrobi tästä selviäisi, sen pitäisi selvitä samalla lähteiden korkeasta kuumuudesta, suolapitoisuudesta ja happamuudesta. Näitä esteitä ei mikään mikrobi voi ylittää. Kuumien lähteiden ulkopuolella sen sijaan oli elämää. Tuo elämä muodostui suolaa rakastavista arkkieliöistä.

Lue myös: Maapallon ulkopuolinen elämä on aina kiehtonut ihmistä – Ilahtuisitko sinä, jos avaruudessa olisi elämää?

Lue myös: Katoaako maapallon magneettikenttä?

Dallolin kuumat lähteet

Dallolin alueella käy nykyään vuosittain satoja turisteja ja paikalliset ovat hakeneet sieltä suolaa vuosisatojen ajan. © istockphoto

X